Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
8 februari 2018
 

Kwart organisaties treft geen maatregelen ter bewustwording van cybercrime

 
 

Op Safer Internet Day blijkt dat maar liefst 27 procent van de organisaties geen maatregelen heeft getroffen om werknemers bewust te maken van cybercrime. Dit gebrek aan maatregelen brengt ernstige risico’s met zich mee.

Dit blijkt uit onderzoek van BIT, specialist in groene colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing, onder meer dan 1.000 Nederlanders met een kantoorbaan. Zo klikt veertien procent van de werknemers op de werkvloer op linkjes in e-mails van onbekende afzenders. Bijna een kwart (22 procent) geeft aan dat hierdoor de werkcomputer of -laptop weleens geïnfecteerd is met een virus. Twaalf procent heeft geen idee of dit gevolgen heeft gehad. Naast het klikken op linkjes in e-mails van onbekende afzenders, geeft één op de tien werknemers aan weleens bestanden te openen uit mails van onbekende afzenders. 26 procent heeft hierdoor te maken gekregen met een virus en vijftien procent weet niet of het gevolgen heeft gehad. De onderzoeksresultaten zijn gebundeld in het rapport ‘Internet eigenwijs 2017’.

Getroffen maatregelen
Van de organisaties die wel maatregelen hebben genomen om werknemers bewust te maken van internetgevaren, heeft 43 procent veiligheidsmaatregelen opgesteld in een reglement en deze ook aan alle medewerkers uitgelegd. Volgens 34 procent van de medewerkers zijn veiligheidsrisico’s gedocumenteerd en aan iedereen uitgelegd en bij negentien procent van de bedrijven worden interne bijeenkomsten georganiseerd over veiligheidsrisico’s. Daarnaast zegt bijna een derde van de werknemers dat internetgebruik continu anoniem wordt gemonitord en dat zij worden aangesproken op het moment dat er risicovolle handelingen worden uitgevoerd.
 
Zorgwekkend
Wido Potters, Manager Support & Sales bij BIT: "Met de toenemende cybercriminaliteit is het een zorgwekkend gegeven dat nog te weinig organisaties zich bezighouden met het creëren van bewustwording en het begeleiden van werknemers. Ons onderzoek laat zien dat dit voor reële gevaren zorgt. Het advies is dat de IT-afdeling de volgende stap zet om werknemers, en ook zeker het management, te informeren en overtuigen van de gevaren en consequenties die verbonden zijn aan onveilig internetgedrag. Bewustwording onder werknemers is de basis om cybercrime op de werkvloer terug te dringen en een open, veilig en vrij internet te waarborgen."
 
Meer weten over de onderzoeksresultaten? Download het rapport ‘Internet eigenwijs 2017’ hier.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken