Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
7 februari 2018
 

Mannelijke zzp’er heeft veel hogere buffer

 
 

Een groot deel van de zzp’ers legt een flinke financiële buffer aan voor het geval er even geen inkomsten binnenkomen. 52 procent van de mannelijke ondernemers heeft een buffer van ten minste 20.000 euro.

Bij de vrouwelijke ondernemers is dit 34 procent: een fors verschil. Opvallend is dat beide groepen wel verwachten het even lang uit te houden met deze buffer. Daarnaast blijkt dat de grootste financiële zorg voor ondernemers het pensioen is. 49 procent geeft aan zich hier soms zorgen over te maken. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 840 zzp’ers in samenwerking met Knab.
 
Onzeker over financiën
Het is niet verrassend dat de zzp’er weleens onzeker is over zijn financiën. Als grootste last geeft de zzp’er het zorgen voor genoeg pensioen aan. 49 procent van de ondervraagden geeft aan hier weleens onzeker over te zijn. Daarnaast maakt 36 procent zich zorgen over het bestaan van de mogelijkheid om een tijdje zonder werk te zitten. Geruststellend is dat er ook een groep is die geen financiële zorgen heeft. 27 procent van de zzp’ers geeft aan helemaal niet onzeker te zijn als het gaat om de financiën.
Mannen en vrouwen hebben hier wel verschillende opvattingen over. 32 procent van de mannen geeft aan geen onzekerheden te hebben op financieel gebied, tegenover negentien procent van de vrouwen. Dit kan te maken hebben met het verschil in spaargeld. Mannen hebben gemiddeld namelijk een hogere financiële buffer dan vrouwen. De zzp’er spaart nog op de ‘ouderwetse’ manier: 88 procent legt een buffer aan via een spaarrekening. Vijftien procent doet dit via aandelen en slechts acht procent via een termijndeposito.
 
Hoogte financiële buffer
Uit het onderzoek blijkt dat mannelijke zzp’ers gemiddeld een hogere financiële buffer hebben dan hun vrouwelijke collega-ondernemers. Precies twee keer zoveel vrouwen als mannen geven aan minder dan 5.000 euro spaargeld te hebben. 30 procent van de mannen heeft de beschikking over een buffer van meer dan 50.000 euro, tegenover veertien procent van de vrouwen: een aanzienlijk verschil.
 
Aantal maanden overleven
Ondanks het gegeven dat vrouwen een veel lagere financiële buffer hebben dan mannen, verwachten vrouwen het wel ongeveer even lang te uit te kunnen houden als mannen wanneer zij hier aanspraak op moeten maken. Dit is op zijn minst opvallend te noemen. Een kwart van de mannen, tegenover 30 procent van de vrouwen, verwacht drie maanden of minder te kunnen overbruggen met hun buffer. Twintig procent van de mannen en achttien procent van de vrouwen verwacht het maar liefst 24 maanden of langer uit te kunnen houden als zij van hun spaargeld moeten leven. Dit opvallende resultaat zou wellicht verklaard kunnen worden door de traditionele inkomensverdeling tussen mannen en vrouwen die nog aanwezig zou kunnen zijn. Daarnaast zou het natuurlijk ook kunnen dat vrouwen zuiniger of enkel optimistischer zijn.
 
Over het onderzoek
De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 840 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan een miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, mei 2017).
 
De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (Download PNG).
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Sportende werknemers verzuimen gemiddeld 6 dagen per jaar minder
Een onderneming is gebaat bij ondernemers die optimaal presteren. Dat betekent onder andere dat het verzuim door ziekte of andere ongemakken zoveel als mogelijk moet worden teruggebracht.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken