Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 april 2011
 

Jongeren weten precies wat nodig is voor eigen bedrijf

 
 

Jongeren zelf hebben haarfijn door welke kwaliteiten belangrijk zijn voor het opstarten van een eigen bedrijf. Dat bleek uit de groepjes jongeren die zich meldden bij de Kamer van Koophandel tijdens het jaarlijkse evenement ‘Skills Masters’ voor oriëntatie op beroepen en vakwedstrijden in Rotterdam Ahoy.

Tijdens de 200 interviews van groepjes jongens en meisjes (tussen de 13 en 16 jaar) bleek telkens dat zij als groep, zonder afspraak vooraf, direct wisten wat de rolverdeling van de groep moest zijn. Wie de rol van ondernemer het beste op zich kon nemen en wie in de marketing of in directe verkoop goed zou zijn. Wie het regelwerk voor zijn rekening moest nemen en wie de administratie. 

Ervaring
Gabriëlle Hoogendoorn, senior beleidsmedewerkster van de Kamer van Koophandel in Rotterdam, vindt dat jongeren die kiezen voor een eigen bedrijf daar vooral goed aan doen. Juist in de huidige arbeidsmarkt. "Je doet ervaring op, je denkt na over jezelf en de waarde die je kan hebben binnen een bedrijf. Zelfs als je nog eens in loondienst gaat, dan heb je een enorme hoeveelheid ervaring." 

Oplossingsgericht
Hoogendoorn treft regelmatig jongeren die goede ideeën hebben en een pad voor zichzelf uitstippelen. "Een mooi voorbeeld? Twee jongens hadden kritiek op een afdeling binnen het bedrijf waar ze werkten. Ze kwamen met hun kritiek bij de baas, maar gaven ook aan dat ze een oplossing hadden. Of ze die niet op zelfstandige basis konden aanbieden. Dat is uiteindelijk een prachtige eerste opdracht voor hun bedrijfje geworden." Hoogendoorn stelt bovendien dat blijkt dat jonge ondernemers goed samenwerken met oudere ondernemers. "Ze zijn bereid te luisteren." 

Valkuilen
Er zijn wel valkuilen, zegt Hoogendoorn. Het is vooral zaak het opstarten van een eigen bedrijf goed voor te bereiden. Een van de zaken waarvoor je je als jonge, startende ondernemer tegen moet wapenen, is het aangaan van schulden, zegt Hoogendoorn. "Wees voorzichtig bij het aangaan van verplichtingen. Je hoeft niet gelijk dat luxueuze bedrijfspand te huren of een grote leaseauto voor de deur te hebben. Dat zijn vaste lasten die ervoor zorgen dat je de maand steeds begint met een schuld." 

Ondernemingslust en acquisitie
Ondernemingslust is een voorwaarde voor de jongere die erover denkt om een eigen onderneming te beginnen, zegt Hoogendoorn. "Maar daarmee en met een goed plan ben je er nog niet. Hoe ga je je klanten vinden? Acquisitie staat in sommige gevallen verder van de ondernemer dan precies het vak waarin hij goed is. Allemaal zaken om over na te denken voordat je begint." 

Steeds meer jonge ondernemers
Het aantal jonge ondernemers is de afgelopen jaren omhoog gespoten. Waren er in 2007 nog 13.421 starters onder de 25, twee jaar later waren dat er al 43.095, zo becijferde de Kamer van Koophandel.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken