Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 december 2017
 

Tips voor het zakelijk gebruik van uw auto

 
 

Volgens de laatste cijfers van het CBS is het aantal zelfstandig ondernemers in Nederland in Q3 van 2017 enigszins afgenomen ten opzichte van het kwartaal daarvoor.Er was natuurlijk verloop door faillissementen en doordat vooral ZZP’ers weer in loondienst gingen werken.

Daarnaast was er echter ook juist weer een groei zichtbaar van twee procent van het aantal startende  ondernemers. Startende ondernemers hebben vaak een hoop vragen. Veel hiervan gaan vaak over het zakelijk gebruik van een auto. Marijn Snoek van Fleetassist geeft hierover meer informatie.
 
Diverse mogelijkheden zakelijk rijden
Snoek benoemt allereerst de diverse opties die er zijn als het aankomt op zakelijk rijden: "Gaat u zakelijk rijden in uw privéauto, schaft u een zakelijke bedrijfsauto aan of wilt u liever een bedrijfswagen leasen? Wat in uw situatie de beste en goedkoopste optie is, hangt af van een aantal factoren. Hebt u bijvoorbeeld een privéauto, dan kunt u negentien cent per kilometer als reiskosten opvoeren. Een bedrijfsauto aanschaffen is een investering, al kunt u wel het een en ander aftrekken aan kosten. En wilt u liever niet zelf verantwoordelijk zijn voor de onderhoudskosten dan kunt u dit beter afkopen met een leasecontract."
 
Wel of geen bijtelling              
Vooral startende ondernemers moeten op de kosten letten. Snoek: "Bijtelling kan dan een onaangenaam hoge kostenpost zijn. Dit wordt immers bij uw inkomen opgeteld, en u betaalt hier inkomensbelasting over. Met bijtelling hebt u te maken als u meer dan 500 kilometer privé per jaar met uw zakelijke auto rijdt. De bijtellingsregels gaan in 2018 wederom veranderen, en variëren dan van vier tot 22 procent. Wilt u geen bijtelling, dan zijn er diverse systemen voor de verplichte rittenregistratie van de zakelijke en privékilometers."
 
Vereenvoudig uw boekhouding
Snoek ziet nog steeds veel ondernemers ingewikkeld doen met bonnetjes. "Maak echter uw boekhouding zo gemakkelijk mogelijk, zodat u meer tijd hebt om met uw vak bezig te zijn. Een goed voorbeeld hiervan is een tankpas. Een tankpas hoeft nog geen euro per maand te kosten, maar scheelt aanzienlijk tijd doordat u geen bonnetjes meer hoeft te bewaren en te administreren. De btw kan door middel van de facturen gemakkelijk teruggevraagd worden."
Hij voegt er nog aan toe dat ook ZZP’ers een tankpas aan kunnen vragen, terwijl veel mensen denken dat dit enkel voor grotere bedrijven mogelijk is. "En vergeet daarnaast niet dat niet enkel de btw over brandstof teruggevraagd kan worden, maar ook die over onderhoud, banden en vloeistoffen."
 
Een zakelijke auto is vooral functioneel
Volgens Snoek moeten ondernemers vooral altijd voor ogen houden dan functie boven uiterlijk gaat bij een zakelijke auto, vooral als er beperkt budget is. "Kies bijvoorbeeld liever een goede tweedehands leaseauto in plaats van een nieuwe auto. Hetzelfde geldt voor aanschaf van een auto op naam van de zaak of privé met reiskostenvergoeding. Voorkom daarnaast de fout een auto op de groei te kopen, en zorg dat deze bij het huidige gebruik past. Hebt u veel klanten dichtbij, dan is een kleiner model voor korte ritjes prima. Een grote bestelbus is mogelijk ook niet direct nodig voor startende ondernemers."
Een bedrijfsauto is vaak erg handig, maar vervoer is ook een hele investering of grote kostenpost. Maak zorgvuldig de afweging welke vorm van zakelijk rijden het goedkoopste is, en check daarbij altijd weer de huidige belastingregels aangezien deze vaak wijzigen!
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Alles in 1  |   | 
28-12-2017
 | 
13:51 uur
Een youngtimer is ook zeer interessant voor ondernemers., enkele tientjes per maand bijtelling voor een mooie 15 jaar oude bolide

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken