Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers hebben mogelijk duizenden euro’s teveel Whk-premie betaald

18 december 2017 - Werkgevers hebben mogelijk jarenlang duizenden euro’s teveel betaald aan de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Met die premie verzekeren zij hun werknemers onder meer tegen de financiële gevolgen van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.

Dat concludeert Aon uit de rechtszaak van een werkgever die stelt dat in de gedifferentieerde Whk-premie voor 2014 onrechtmatig ook de Ziektewetlasten zijn meegerekend. Op deze lasten, die op uitkeringslasten uit 2012 zijn gebaseerd, had de werkgever naar eigen zeggen geen invloed. Het gerechtshof van Amsterdam stelde de werkgever afgelopen vrijdag in het gelijk. De Belastingdienst kan dus een fikse stroom aan claims tegemoet zien van werkgevers die jarenlang een te hoge gedifferentieerde Whk-premie hebben betaald.

Hogere claims
De te verwachten claims aan het adres van de Belastingdienst pakken mogelijk nog hoger uit als de uitspraak ook opgaat voor het gedeelte van de gedifferentieerde premie voor uitkeringen voor de WGA-flex in 2012. Of het echt zover komt, staat nog niet vast: de Belastingdienst kan nog tegen de uitspraak van het hof in cassatie gaan.

Premie controleren en laten corrigeren
"Dit is hét moment voor werkgevers om hun gedifferentieerde Whk-premie vanaf 2014 te controleren en te laten corrigeren," aldus Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij de afdeling Corporate Wellness van Aon Nederland. De uitspraak van het Hof toont aan dat werkgevers soms wel duizenden euro’s teveel hebben betaald. Rijnbeek: "Werkgevers zullen zich nu terecht afvragen of zij de afgelopen jaren ook onnodig veel voor de Whk hebben betaald. Wie daar zekerheid over wil, adviseren wij de jaarlijkse controles van deze premie vanaf 2014 opnieuw te laten uitvoeren."
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.