Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

UWV deskundigenoordeel: handig instrument voor zieke werknemers?

4 april 2011 - Als u met uw werknemer van mening verschilt over de aanpak van de re-integratie van de zieke werknemer, dan kunt u bij het UWV – voor ongeveer 50 euro -een zogenaamd deskundigenoordeel aanvragen. Veeru Ramcharan, HR adviseur bij Trans Lion HRM geeft uitleg.

In het deskundigenoordeel geeft het UWV een oordeel over een vraag of een meningsverschil over één van de volgende zaken:
• De geschiktheid van uw werknemer voor zijn eigen werk, aangepast werk, ander werk in het eigen bedrijf of in een ander bedrijf.
• Uw inzet om uw werknemer weer aan het werk te helpen.
• De inzet van uw werknemer om weer aan het werk te gaan. 

Twee voorbeelden
Twee voorbeelden van situaties waarin u een beroep kunt doen op een deskundigenoordeel van het UWV:

Voorbeeld 1 (aanvraag deskundigenoordeel door een medewerker)
Marijn is langer dan één jaar ziek. De arbeidsdeskundige heeft in samenwerking met de arboarts een onderzoek verricht. Er is geconcludeerd dat er geen mogelijkheden meer zijn voor Marijn met zijn medische beperkingen binnen het bedrijf waar hij werkzaam is. De werkgever moet een traject starten (eventueel in samenwerking met een adviesbureau) om de mogelijkheden te onderzoeken buiten het bedrijf. Marijn geeft aan geen medewerking te verlenen omtrent het zoeken naar andere mogelijkheden. De werkgever kan dan een waarschuwingsbrief naar Marijn versturen, met als advies dat hij deel moet nemen aan het traject, anders volgt een loonsanctie. De werkgever hanteert de loonsanctie, omdat Marijn niet wil deelnemen aan het traject. In het kader van de loonsanctie kan Marijn een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Het UWV kan oordelen of de loonsanctie op de juiste manier is toegepast. 

Voorbeeld 2 (aanvraag deskundigenoordeel door werkgever)
Michel is ongeveer drie maanden ziek thuis. U heeft als werkgever aangepast werk voor Michel, binnen het bedrijf, die volgens de Functie Mogelijkheden Lijst van de arboarts ook geschikt wordt geacht. Michel vindt het aangeboden werk niet passend. U kunt als werkgever een UWV deskundigenoordeel aanvragen in het kader van de geschiktheid van uw werknemer voor aangepast werk.

Juiste koers
Trans Lion HRM adviseert werkgevers zeker gebruik te maken van het deskundigenoordeel van het UWV. Het geeft namelijk een duidelijk beeld of u als werkgever de juiste koers vaart in het kader van de re-integratie-inspanningen (Wet Verbetering Poortwachter). Houd er echter wel rekening mee dat geen rechten kunnen worden ontleend aan het deskundigenoordeel.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.