Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
1 december 2017
 

De gevolgen van een scheiding voor uw eigen bedrijf

 
 

Niemand hoopt natuurlijk op een scheiding, maar het is wel realiteit dat momenteel in Nederland veertig procent van de huwelijken zo eindigt. Naast alle bijbehorende emoties die verwerkt moeten worden, moet er afgesproken worden hoe het vermogen gedeeld gaat worden en wie de zorg van eventuele kinderen op zich neemt.

En hebt u een eigen bedrijf? Ongeacht bedrijfsvorm of dat u op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen getrouwd bent, kan dit onderdeel gaan uitmaken van de echtscheiding. Scheidingsprofs.nl vertelt er meer over.
 
Welke rechtsvorm heeft uw bedrijf?
Volgens Scheidingsprofs.nl bepaalt de rechtsvorm van uw bedrijf mede hoe lastig de verdeling kan worden. "Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd en is er sprake van een eenmanszaak of V.O.F. dan is dit gezamenlijk bezit. Bent u daarentegen op huwelijkse voorwaarden getrouwd en is het bedrijf buitengesloten als gemeenschappelijk bezit, dan is het bedrijf ook enkel van diegene op wiens naam dit staat." Scheidingsprofs.nl vult hierop nog aan dat wanneer er naast een van de partners of beide partners nog andere eigenaren zijn, dit gedeelte uitgesloten is van het vermogen dat verdeeld moet worden. "En bij andere rechtsvormen zoals een B.V. kan de echtscheiding nog veel ingewikkelder worden, omdat dan gekeken zal moeten worden welke partner recht heeft op welk gedeelte van een bedrijf precies."
 
Hoeveel is uw bedrijf waard?
Bent u met uw ex-partner overeengekomen wie recht heeft op welk gedeelte van het bedrijf? Dan is volgens Scheidingsprofs.nl tijd voor de volgende uitdaging, namelijk gaan vaststellen hoeveel het bedrijf waard is. "De waardebepaling wordt bepaald aan de hand van jaarrekeningen en accountantsrapporten. Jaarrekening worden echter meestal zo opgesteld dat de winst zoveel mogelijk wordt gedrukt om zo weinig mogelijk belasting hierover te hoeven betalen. Jaarrekening kunnen een vertekend beeld geven, iets dat een ex-partner niet zomaar zal accepteren." Scheidingsprofs.nl raadt aan in dit geval uw eigen accountant in te schakelen, of mogelijk zelfs een externe accountant die onpartijdig is.
 
Komt de continuïteit van uw bedrijf in gevaar?
Heeft uw ex-partner recht op de helft van het bedrijf, of een ander aanzienlijk deel? Dan kan volgens Scheidingsprofs.nl de continuïteit van uw bedrijf in gevaar komen. "Wilt u het bedrijf wel graag blijven voortzetten, dan kunt u een betalingsregeling proberen te treffen met uw ex-partner. Ook is het mogelijk hiervoor een extra lening bij een bank af te sluiten, maar dit zorgt door de bijkomende rente wel voor hogere kosten. Houd bij een dergelijke betalingsregeling ook altijd rekening met eventuele partneralimentatie."
 Hoe hoog de gemoederen ook kunnen oplopen, probeer altijd zo objectief mogelijk te blijven om de scheiding zo goed mogelijk af te handelen. Dit geeft u de grootste kans uw onderneming ook na de scheiding met succes te kunnen blijven voortzetten.
 
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Nick  |   | 
2-04-2018
 | 
16:23 uur
40%? Dat is een stuk hoger dan ik gedacht had. Een scheiding is voor mensen erg zwaar. We vergeten hoe grootte impact dat op je dagelijks leven heeft.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken