Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 november 2017
 

Vier fiscale tips voor horecaondernemers

 
 

Als ondernemer in de horecabranche – eigenlijk geldt dit voor iedere branche natuurlijk – betaalt u het liefst zo weinig mogelijk belasting. Uiteraard zijn er algemene tips die kunnen helpen bijvoorbeeld de winstbelasting zo laag mogelijk te houden.

Vaak zijn er echter ook branchespecifieke regelingen en afspraken. Geert Leijen van IBEO geeft vier fiscale tips voor ondernemers in de horeca.
 
1. Maak kosten inzichtelijk en administreer
Leijen: "De horeca heeft helaas nog steeds de naam te hebben een van de branches te zijn waarin veel zwart wordt gewerkt. Naast dat het strafbaar is, is medewerkers zwart betalen ook niet altijd zo fiscaal aantrekkelijk als het lijkt. Personeelskosten worden niet geheel opgenomen in de administratie en kunnen daardoor niet van de winst afgetrokken worden. Dit geldt ook voor apparatuur of producten die ingekocht worden zonder factuur, of diensten waarvan gebruik wordt gemaakt." Leijen benoemt dat het nadeel hiervan is dat over de hogere winst vervolgens juist weer meer belasting betaald moet worden.
 
2. Laat medewerkers de fooien verdelen
Volgens Leijen is het fiscaal het meest aantrekkelijk medewerkers de fooien onderling te laten verdelen. "Werkgevers mogen fooien al niet opeisen, maar nog beter is hier geen enkele bemoeienis mee te hebben. Als de werkgever zich niet bemoeit met de fooien dan hoeft daar geen loonbelasting over worden ingehouden, dat scheelt dus administratieve lasten."
 
3. Kies voor een mengtarief voor de omzetbelasting
Leijen geeft aan dat de tegenwoordig erg populaire all-in arrangementen in restaurants voor onduidelijkheid hebben gezorgd voor wat betreft de omzetbelasting. "In sommige gevallen gaat het namelijk om een combinatie van producten met zes procent en alcoholische dranken met 21 procent btw. De Belastingdienst vraagt zelf de prijs te splitsen, maar dit kan administratief ingewikkeld en tijdrovend zijn. In overleg met de fiscus kan ook een mengtarief worden afgesproken, waarin het all-inclusief arrangement wordt aangeboden tegen bijvoorbeeld tien procent btw." Leijen vult nog aan dat dit mengtarief door de voorgenomen belastingverhoging van zes naar negen procent in mogelijk 2019 de afgesproken mengtarieven herzien zullen moeten worden.
 
4. Krijg eenvoudiger btw-terug over vorderingen
Bent u horecaondernemer die veelal met facturen werkt, bijvoorbeeld omdat u catering verzorgt? Volgens Leijen is het dan sinds dit jaar gemakkelijker om btw terug te vragen over openstaande vorderingen, zodat u geen btw misloopt: "Tot 2017 moesten horecaondernemers een apart schriftelijk verzoek indienen bij de Belastingdienst, nu kunt u de btw gewoon terugvragen via de normale btw-aangite."
 
Administratie
Als horecaondernemer hebt u uiteraard veelzijdige werkzaamheden. Laat werkdruk u er echter niet van weerhouden uw administratie op orde te hebben om het betalen van teveel belasting te voorkomen.
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Kok aan Huis  |   | 
13-11-2017
 | 
11:07 uur
Goed artikel en handige tips voor de horeca ondernemers.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Internetondernemers kunnen niet meer zonder goede hosting
Het belang van een goede hosting voor een internetondnemer
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Voeding voor de concentratie
B-vitamines (B1, B3, B6, B8, foliumzuur en B12) en vitamine C zijn goed voor de leerprestatie, de concentratie en spelen een rol bij het geheugen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken