Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Gezondheidsraad waarschuwt voor de gevolgen van veel stilzitten

28 augustus 2017 - "Bewegen is goed, meer bewegen is beter." Zo luidt de boodschap van de Gezondheidsraad naar aanleiding van de nieuwe Beweegrichtlijnen die zij geformuleerd hebben.

De Gezondheidsraad adviseert de regering en waarschuwt nu voor het eerst voor de gevaren van vaak stilzitten. Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat mensen die vaak stilzitten en weinig beweging krijgen meer kans hebben om hart- en vaatziekten te krijgen en eerder dood gaan.
Ook het advies voor volwassenen en ouderen om minstens twee keer per week flink te bewegen is nieuw. De Gezondheidsraad doelt hiermee op activiteiten die spieren en botten versterkt, zoals vechtsport of wandelen. Balansoefeningen zijn ook goed voor ouderen om te doen volgens de Gezondheidsraad.

Fietsen of wandelen
De aanbeveling houdt in dat er minstens 2,5 uur per week intens bewogen moet worden. Voorbeelden hiervan zijn fietsen, wandelen of hardlopen. De Gezondheidsraad hamert erop dat wanneer het advies al opgevolgd wordt, extra bewegen nog beter voor de gezondheid is. De meeste Nederlanders bewegen echter niet genoeg: maar 44 procent beweegt genoeg volgens de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ofwel het RIVM.

Vier niveaus van bewegen
De Gezondheidsraad onderscheidt vier niveaus van bewegen:
1. Zitten
2. Licht bewegen (huishoudelijke taken, zoals stofzuigen)
3. Matig bewegen (wandelen of fietsen)
4. Zwaar bewegen (hardlopen)
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Judo

13-10-2020 14:00  |  

Judo is bijvoorbeeld een perfecte activiteiten waarmee je je spieren en botten versterkt. Weliswaar een vechtsport, maar vooral zelfverdedigingskunst.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.