Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB heeft crisis beter doorstaan dan grote bedrijven

23 maart 2011 - MKB bedrijven de crisis gemiddeld beter hebben doorstaan dan beursgenoteerde ondernemingen. In 2009 behaalden zij een gemiddelde winst, gedeeld door omzet van circa 2,5 procent. Beursgenoteerde bedrijven rapporteerden in datzelfde jaar een gemiddeld verlies van circa vijf procent.

Dit blijkt uit scriptieonderzoek van 140 Accountancy studenten van Nyenrode Business Universiteit. Voor de studie werden unieke gegevens verzameld onder 1.350 MKB bedrijven. De accountants studeren morgen tegelijkertijd op het onderzoek af. 

Familiebedrijven
Dit resultaat doet vermoeden dat familiebedrijven en management-eigenaren iets voorzichtiger met hun kapitaal omgaan en de risico's beter verkennen dan bedrijven met externe aandeelhouders. Zo hebben familiebedrijven tussen 2005 en 2009 een significant beter resultaat behaald dan MKB bedrijven met externe aandeelhouders. 

Zware lastendruk
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat MKB bedrijven gebukt gaan onder zware administratieve lasten. Voor kleine bedrijven (tot vijf miljoen euro omzet) lopen deze gemiddeld op tot vijf tot acht procent. Voor grotere bedrijven (tot 250 miljoen euro) zijn ze gemiddeld 1,5 procent van de omzet.

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

ab h. bouvy

25-03-2011 09:44  |  

Dat familiebedrijven 'financieel' hechter in elkaar steken dan bedrijven met externe financiering is, in tijden van crisis, natuurlijk een groot voordeel.Echter, in tijden van voorspoed kan het tegenovergestelde het geval zijn.Bijv. bij de financiering van overnames. Er is echter een ander, zelden genoemd, aspect waarbij het familiebedrijf een voorbeeld is voor andere bedrijfsorganisaties, de 'betrokkenheid' van het
personeel. Deze betrokkenheid kan men in een cijfer uitdrukken en zo de kwaliteit van de organisatie meten. Neem het gemiddelde aantal 'verzuimdagen' van het afgelopen jaar en het gemiddelde aantal dienstjaren van de afgelopen 10 jaar. Bijv. 4.7. Zo kan elke organisatie haar eigen 'kwaliteit' meten.

Gekke henkie

31-03-2011 11:40  |  

De crisis is nog niet eens begonnen :-) :-) :-)

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.