Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
11 juli 2017
 

Vier tips om zakelijke data te beschermen tegen onbeveiligde toegang

 
 

Ik ga op vakantie en neem mee: zonnebril, zwemkleding en… mijn zakelijke laptop en smartphone. Schrik niet: steeds meer werknemers kunnen op vakantie de verleiding niet weerstaan om hun laptop open te klappen of hun smartphone te ontgrendelen.

Snel even hun werkmail checken of even bellen. Dit gebeurt vaak via gratis wifi- of andere onbeveiligde verbindingen. Een uitdaging dus voor mkb’ers en IT-managers: hoe bescherm u in de zomer uw zakelijke data en netwerk?

Mkb belangrijk doelwit cyveraanval
Mkb’s vormen het belangrijkste doelwit voor cyberaanvallen. Het gebrek aan bewustzijn over cybersecurity onder medewerkers is een belangrijke en steeds vaker voorkomende oorzaak van op mkb’s gerichte cybercrime. Zo zeggen meer dan duizend IT-serviceproviders. Daar komt nog eens bij dat steeds meer werknemers op afstand werken en ook steeds meer mensen mobiele devices gebruiken om verbinding te maken met zakelijke netwerken. Dit betekent dat bedrijven te maken krijgen met nieuwe risico’s als het gaat om de bescherming van hun bedrijfskritische data en infrastructuur.

Menselijke handelingen
Andrew Stuart, EMEA-directeur van Datto: "Menselijke handelingen kunnen zelfs de best beveiligde netwerken en data uit balans brengen. Daarom zijn continue medewerkerstrainingen en optimalisatie van securitytechnologieën essentieel voor een succesvol cybersecuritybeleid. Denk hierbij aan training en policy’s omtrent het werken op afstand, datatoegang via privé-devices en het gebruik van cloudapplicaties op andere locaties dan op kantoor, zoals op vakantiebestemmingen."

Vier tips
Vier belangrijke tips van Datto voor het garanderen van cybersecurity op het moment dat werknemers op vakantie zakelijke data opvragen.
 

  • Train uw medewerkers. Cybersecuritydreigingen ontwikkelen zich voortdurend en nieuwe technologieën, manieren van werken en devices brengen nog meer risico’s met zich mee. Het is van belang om alle werknemers – van stagiair(e)s tot en met het management – regelmatig te trainen in cybersecurity en het voorkomen van cybercrime. Zo’n training zou moeten bestaan uit voorbeelden van bedreigingen, gebruikelijke hacktechnieken en informatie over preventie, detectie en reactie op bedreigingen.
  • Bescherm uw netwerk én mobiele devices. Traditionele netwerktools om u netwerk te beschermen, voldoen niet meer. Zakelijke data wordt nu steeds vaker opgevraagd via smartphones, tablets en laptops, al dan niet privé. Zorg voor een wachtwoordpolicy – zoals sterke wachtwoorden die elke negentig dagen verlopen – en firewall-, VPN-, antivirus- en malwaretechnologieën ter bescherming van de manier waarop medewerkers omgaan met bedrijfskritische data.
  • Creëer duidelijke cybersecuritypolicy’s. Help medewerkers door duidelijke regels en instructies omtrent cybersecurity op te stellen en te delen. Dit helpt hen cybersecurityregels altijd juist toe te passen, zodat risico’s en dataverlies te beperken zijn.
  • Implementeer een back-upoplossing. Ondanks al uw proactieve acties om data veilig te houden, weten bedreigingen, zoals ransomware, soms toch door de beste verdediging heen te komen. Een oplossing die dagelijks back-ups maakt en een middel biedt om data snel op te vragen, is de enige manier om er zeker van te zijn dat uw data altijd toegankelijk en te herstellen zijn, wat er ook gebeurt.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken