Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
27 juni 2017
 

Tool brengt roamingkosten buiten de EU in kaart

 
 

De EU schafte deze maand de roamingkosten af, waardoor iedereen voortaan gewoon vanuit zijn abonnement overal kan internetten. Er zitten helaas wel een aantal haken en ogen aan en buiten de EU gelden de regels niet.

Daarom maakte UnitedConsumers een tool die de roamingkosten in de rest van de wereld in kaart brengt.
 Burgers betalen elk jaar miljarden voor het gebruik van roaming in het buitenland. De EU vond dat ook teveel en dus besloten ze dat providers elkaar vanaf 15 juni geen torenhoge roamingkosten meer mogen rekenen. En ze moeten hun klanten waarschuwen wanneer de kosten toch hoog oplopen. Let op: wanneer er van Nederland naar een ander EU-land gebeld wordt kan er nog wel meer geld worden gevraagd.
 
Uitzonderingen
In theorie betekent het dat u de data, sms’jes en belminuten gewoon in heel de EU kunt gebruiken, maar in de praktijk werkt dat niet helemaal zo. Als u minder dan 3,85 euro per GB betaalt kunt u een lager datalimiet krijgen opgelegd. Dat betekent dus dat als u een goedkoop onbeperkt abonnement hebt, de kans bestaat dat die in het buitenland niet onbeperkt is.
Met een rekensom kunt u uitrekenen hoeveel data u in het buitenland hebt. Daarvoor trekt u de btw van de prijs van uw abonnement af en het resterend bedrag doet u maal twee. Dit bedrag deelt u door 7,7, want  7,70 euro is het bedrag dat providers elkaar maximaal per GB mogen rekenen. Dit geldt wel alleen in 2017, in 2018 zakken de tarieven weer.

Fair-use policy
Om misbruik tegen te gaan geldt er een fair-use policy. Dit houdt in dat u niet in het buitenland een goedkoop abonnement kunt shoppen om het hier te gebruiken. Wanneer een telefoon meer gebruikt wordt in het buitenland, kan er maximaal vier cent per gebelde minuut of iets minder dan een cent per MB worden berekend. Providers moeten daar wel voor waarschuwen.

Buiten de EU gelden de roamingkosten nog wel en ze kunnen hoog oplopen. Benieuwd wat u per MB betaalt? UnitedConsumers maakte een overzicht.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken