Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
21 juni 2017
 

Tekort logistiek personeel mede veroorzaakt door onaantrekkelijke vacatureteksten

 
 

Volgens de arbeidsmarktupdate van het UWV komen er tot en met 2018 in totaal 12.000 extra banen bij in de logistiek en transportsector. En dit terwijl bedrijven in transport en logistiek nu al moeite hebben om geschikt personeel te vinden.

Er is niet alleen vraag naar chauffeurs maar ook naar logistiek specialisten, zoals transportplanners. Een groot probleem in deze werving is het gebrek aan kennis bij de werkgever over de beweegmotieven van deze specifieke doelgroep. Uit onderzoek van 11.924 vacatures door Intelligence Group met behulp van de VacatureVerbeteraar blijkt dat ondanks deze prangende tekorten er geen werkgever in staat is om een goede vacaturetekst te plaatsen met een onderscheidend aanbod. Hierdoor komen mensen niet in beweging en wordt additioneel arbeidsmarktpotentieel niet aangesproken.

Vraag naar chauffeurs neemt verder toe
In de maand mei waren er volgens het UWV 2.300 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs. Met name vacatures voor gespecialiseerd vervoer zijn moeilijk in te vullen. Het gaat dan om chauffeurs die met gevaarlijke stoffen mogen rijden of een tankauto kunnen besturen. Uit het onderzoek van Intelligence Group blijkt dat juist voor deze chauffeurs doelgroep bedroevend slechte vacatureteksten online staan. In de maanden maart t/m mei zijn er 11.924 vacatures voor chauffeurs en administratief logistiek personeel geanalyseerd door de VacatureVerbeteraar. De gemiddelde score van deze vacatures bedraagt negentien punten van de in totaal 100 te behalen punten. Een bedroevend lage score, die nog onder het Nederlands gemiddelde ligt van 22 punten.
Deze cijfers geven aan dat in deze vacatures vooral de beweegmotieven en gewenste arbeidsvoorwaarden van de doelgroep mist. Denk aan zaken als onkosten- en onregelmatigheid vergoedingen, vast contract en pensioenregeling welke door de chauffeurs als meest belangrijke voorwaarden worden benoemd. 

Top tien best scorende vacatureteksten
De werkgever die op dit moment wel doet aan jobmarketing en inspeelt op de beweegmotieven neemt een voorsprong op haar concurrent. Onderstaand een overzicht van de top tien beste scorende wervingsteksten van zowel directe werkgevers als intermediairs. Dit betreft resultaten van 11.924 vacatures die online zijn geplaatst in de maanden maart, april en mei van 2017.  

Top 10 vacatures directe werkgevers:
 

 • Rijkswaterstaat
 • Noy logistics
 • Hanos
 • Forteck
 • Jumbo supermarkten
 • Simadan
 • PostNL
 • HST Groep
 • Peitsman
 • Tielbeke transport
 • Top tien vacatures Intermediairs:
   
 • Werkis
 • YoungCapital
 • Intro Personeel
 • Vonq
 • Werckpost
 • Q-search
 • Randstad
 • Timing
 • Olympia

 • Goede wervingstekst
  "Ten onrechte wordt een tekort aan een bepaalde beroepsgroep verweten aan een kwantitatief tekort van deze groep, bijvoorbeeld in onderwijs, zorg of transport. Vaak zijn er grote groepen gekwalificeerde medewerkers die nu in een ander beroepsveld werken en/of onder bepaalde voorwaarden weer aan de slag willen in hun oude beroepsgroep. Belangrijkste voorwaarde is een aantrekkelijke propositie om voor te werken. Het aanspreken van beschikbaar potentieel doet u in eerste instantie met een goede wervingstekst. Zolang deze niet op orde is, zou u eigenlijk niet over schaarste mogen spreken. In de meeste gevallen blijkt er dan ook geen sprake te zijn van schaarste," aldus Geert-Jan Waasdorp.

  Verantwoording
  De analyse is uitgevoerd door Jobdigger en Intelligence Group met behulp van de VacatureVerbeteraar. Deze online tool is middels unieke algoritmes en taaltechnologie in staat om vacatures te analyseren op de mate van overeenkomsten met de wensen van de te werven doelgroep. Daarnaast voert Intelligence Group al dertien jaar continu het eigen Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (AGO) uit, waarin de meest gewenste arbeidsvoorwaarden van alle arbeidsmarktdoelgroepen in kaart worden gebracht. Intelligence Group laat iedere maand een analyse uitvoeren over de nieuw geplaatste vacatureteksten en deze worden gepubliceerd. Dit met de ambitie om het niveau van doelgroepgerichte vacatures te verbeteren en recruitment Nederland te helpen met het maken van de juiste match op de arbeidsmarkt
   

   
  Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

   

  Gerelateerde nieuwsitems

   
   
  Reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  Reageren

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.
  Managersonline.nl
  Het internetmagazine voor directeuren en managers
  Meer dan 100 checklists
  Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
  Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
  Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
  Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
  Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
  BOEKENNIEUWS
  We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
  Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
  Lees verderMeer boeken