Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 juni 2017
 

Internationaal zakendoen: hoe kiest u het beste boekhoudsoftware?

 
 

Recent onderzoek liet zien dat de MKB ondernemer behoefte heeft aan tooling voor zijn bedrijf, waarmee hij zijn internationale ambities kan ondersteunen. Opvallend?

Niet volgens de MKB servicedesk: bijna twee op de drie Nederlandse MKB bedrijven blijkt internationaal actief. Arjan Nieuwbeerta, marketing manager van Appwiki, geeft u een aantal tips waar u als ondernemer met internationale ambities op moet letten bij het selecteren van het beste online boekhoudsoftware.
 Houden de landsgrenzen u niet tegen? Zorg voor controle door te kiezen voor boekhoudsoftware met internationale allure. Deze software is te herkennen aan de volgende functionaliteiten:
 
 

 • Online boekhoudsysteem
 •  
  Een basisbehoefte voor u als internationale ondernemer is uiteraard altijd en overal toegang te hebben tot uw financiële pakket. Online software, oftewel Software as a Service, maakt dit mogelijk. Zo kunt u ook op zakenreis controleren of die ene grote klant die u zo gaat bezoeken al heeft betaald, of uw btw-aangifte accorderen, zodat deze tijdig ingediend kan worden.
   
   
 • Optie voor het verleggen van btw
 •  
  Wanneer u diensten levert aan ondernemers in andere landen binnen de Europese Unie, dient u deze btw op uw factuur te verleggen. Een boekhoudprogramma dat hierop is ingericht, denkt met u mee, zodat er minder administratieve fouten worden gemaakt. Dit werkt zo:
   
   
  • Wanneer u of uw boekhouder op uw factuur kiest voor de optie ‘btw verlegd’, zorgt het programma ervoor dat de factuur aan de regels voldoet door een verplicht veld op te nemen op uw factuur met daarin het btw-nummer van uw klant.
  • Ook zal er automatisch een aparte btw-aangifte aangemaakt worden voor deze omzet: de ICP-aangifte.
  • Als bonus controleren sommige boekhoudprogramma’s ook nog het daadwerkelijk bestaan van het btw-nummer in het buitenland: een handeling die u een naheffingsaanslag kan besparen, indien uw nieuwe klant bij controle door de Belastingdienst helemaal geen ondernemer blijkt te zijn.
   
   
 • Opties voor vreemde valuta
 •  
  Wanneer u zakendoet met het buitenland, is de kans groot dat uw boekhouding gaat bestaan uit meer dan alleen euro’s. Uiteraard kiest u dan voor een boekhoudprogramma waarin u ook vreemde valuta’s kunt registeren. Maar wist u dat enkele moderne boekhoudprogramma’s die vreemde valuta ook direct automatisch voor u omrekenen aan de hand van de dagkoers, gebaseerd op de factuurdatum? Dit scheelt een hoop rekenwerk en mogelijk foutieve berekeningen. Ook krijgt u zo direct inzicht in koersverschillen tussen factuurdatum en betaaldatum. 
   
   
 • Opslagmogelijkheden documenten
 •  
  Bij internationale leveringen van goederen gelden voor u als organisatie veel extra administratieve verplichtingen. Zo dient u bewijsstukken als vrachtbrieven en douanedocumenten overzichtelijk te bewaren. Door te kiezen voor een boekhoudpakket met opslagmogelijkheden (direct of indirect door een koppeling aan een CRM-systeem) en waarschuwingssignalen voor ontbrekende documenten, zorgt u voor een sluitende administratie.
   
  Overzichtelijke boekhouding
  Met een boekhoudprogramma met bovenstaande functionaliteiten legt u de basis voor een controleerbare en overzichtelijke online boekhouding. Belangrijk voor de Belastingdienst, maar zeker ook belangrijk voor uw interne controle bij het delegeren van taken. Een juist gekozen boekhoudprogramma kan zo fungeren als uw financiële manager tijdens uw afwezigheid en u faciliteren bij uw internationale ambities!
   

   
  Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

   

  Gerelateerde nieuwsitems

   
   
  Reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  Reageren

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.
  Managersonline.nl
  Het internetmagazine voor directeuren en managers
  Meer dan 100 checklists
  Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
  BOEKENNIEUWS
  Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
  Lees verderMeer boeken