Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Kleinere ondernemer kan minder hebben - en legt zich daarbij neer

18 maart 2011 - MKB ondernemers en ZZP-ers zijn het afgelopen jaar ingeteerd op hun incasseringsvermogen en kunnen financiële tegenvallers minder makkelijk opvangen. Oorzaken? Het moeilijke economisch klimaat en de daarbij behorende vraaguitval en –uitstel, toenemende concurrentie en het slechte betalingsgedrag, maar ook de overvloed aan regelgeving.

Voor MKB’ers geldt bovendien dat zij last hebben van een strenger financieringsbeleid door banken. Dit blijkt uit onderzoek naar het Incasseringsvermogen van MKB ondernemers en ZZP-ers, uitgevoerd in opdracht van Solveon onder 500 bedrijven. In het IncasseringsIndex onderzoek 2010 beoordelen de ondernemers de situatie in 2010 als slechter dan in 2009. Het jaar 2011 beoordelen zij overigens licht positiever met een 7,0 (2010: MKB-6,6; ZZP-6,8). Opvallend is wel dat bijna tweederde van de ondervraagde bedrijven ‘weinig tot niets’ meent te kunnen ondernemen om hun ondernemingspositie te verbeteren. Er lijkt sprake te zijn van een zekere apathie. Deze volgens Solveon van negatieve invloed op het incasseringsvermogen en de weerbaarheid van ondernemers, en daarmee indirect op het ondernemerschap in Nederland. 

Significant negatieve invloeden
Solveon liet de deelnemende ZZP-ers en MKB-ers bevragen op een achttal dimensies: overheid, regelgeving en mobiliteit, het maatschappelijk klimaat, de opstelling van banken, de concurrentie, leveranciers, de klantvraag, het betalingsgedrag van klanten en de privésituatie. Op vrijwel al deze dimensies bleken de ondervraagden negatiever over de situatie in 2010 dan over die in 2009. ‘Overheid, regelgeving en mobiliteit’ en het ‘maatschappelijk klimaat’ hadden de meest negatieve invloed op het incasseringsvermogen van zowel MKB-ondernemers als ZZP-ers in 2010. Die laatste noemen daarnaast de ‘klantvraag’ en de ‘privésituatie’ als significant negatief, terwijl MKB-ers het ‘betalingsgedrag van klanten’ en de ‘opstelling van banken’ als significant negatief beoordelen. 

Crisis is geen natuurfenomeen
Wat betreft waardering krijgen 2009 en 2010 min of meer een gelijk cijfer (MKB - 6,6; ZZP – 6,8). Deze groeit voor 2011 echter licht naar een 7,0 bij beide groepen. Dit jaar denkt 60 procent van de ondernemers winst te zullen maken. Het aandeel ondernemers dat verlies maakt schuift langzaam op naar een break-even situatie. Toch is een kleine meerderheid van de ondernemers in het MKB en de ZZP-ers pessimistisch gestemd en verwacht niets te kunnen ondernemen tegen de factoren die de meest negatieve invloed op hun incasseringsvermogen als ondernemer hebben. Volgens Solveon-directeur Raymond Minks is dit een zorgwekkende ontwikkeling. "De invloed van MKB-ondernemers en ZZP-ers op overheid, regelgeving en mobiliteit en het maatschappelijk klimaat is vanzelfsprekend gering. Echter, op andere dimensies zouden de MKB-ondernemers en ZZP-ers in beginsel hun positie wel kunnen verbeteren. Uit de onderzoeksresultaten blijkt echter dat er een zeker fatalisme heerst en dat de crisis min of meer als een ‘natuurfenomeen’ wordt gezien. Men wacht tot het is overgewaaid. En dat voelt niet als ‘des ondernemers.’" 

Noodzaak is er, actie ontbreekt
Dat kleine ondernemers het moeilijk hebben verbaast Minks op zich niet. Wel constateert hij een gebrek aan ondernemerschap op een aantal dimensies. Opvallend is bijvoorbeeld dat veel ZZP-ers en MKB-ers klagen over het slechte betalingsgedrag van klanten, maar dat slechts een zeer kleine minderheid een externe partner inschakelt bij incassoproblemen. "Ruim een derde van de MKB-ondernemers zegt echter wel een positieve bijdrage te verwachten als zij hun debiteurenbeheer aanscherpen. Niettemin heeft een ruime meerderheid nog nooit overwogen hier externe expertise voor in te schakelen. Men gaat er kennelijk nog steeds vrij gemakkelijk van uit dat er toch wel een keer betaald gaat worden," aldus Minks. "En dat terwijl MKB-ondernemers het laatste jaar significant vaker hebben moeten afschrijven op hun debiteurenportefeuille, tot bedragen van wel 25.000 euro. De noodzaak is er dus wel, de actie ontbreekt."
Hetzelfde geldt volgens Minks voor over de veelgehoorde klacht bij MKB-ers over de opstelling van de banken. De meest positief denkende bedrijven menen dat dit aspect het meest negatief doorwerkt op hun incasseringsvermogen. Minks: "Ook hier geldt dat bedrijven die hun zaakjes financieel op orde hebben en kunnen aantonen dat alles in het werk gesteld is om een gezonde cashflow te genereren op een betere medewerking van de bank kunnen rekenen letterlijk het eigen incassovermogen leiden, zowel letterlijk als in overdrachtelijke zin."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.