Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Verbouw uw pand voor mindervaliden

9 juni 2017 - Een bedrijf mag mensen weigeren aan te nemen als er niet voldoende voorzieningen zijn om die persoon aan te nemen. Toch kan dit zeer nadelig zijn voor een bedrijf, want er zijn veel mensen die mindervalide zijn, maar wel goed in staat zijn om te werken.

Er wordt een belangrijke groep mensen uitgesloten van sollicitatie en een arbeidscontract, simpelweg omdat er niet voldoende voorzieningen zijn. Terwijl die voorzieningen vrij gemakkelijk kunnen worden gemaakt en - mits de juiste regels worden toegepast - ook vrij goedkoop zijn.
 
Welke regels gelden er?
Het verbouwen van een bedrijfspand kost uiteraard geld. Maar toch kan het een heel voordelige optie zijn, stelt Linda van der Veer van traplift-wijzer.nl. "Het verbouwen of renoveren van een bedrijfspand is vaak een voordelige optie. Dit wordt namelijk gezien als investering in het bedrijf, waarvoor bijzondere regels gelden. Vaak is ook de BTW aftrekbaar. Bovendien zijn er bepaalde subsidies mogelijk als er wordt verbouwd om mindervaliden meer mogelijkheden te geven. Zo geldt er de ‘vergoeding aanpassing werkplek’, die aanpassingen voor werkgevers vergoedt. Hierdoor kan bijvoorbeeld een traplift volledig vergoed worden door de overheid."
 
Mindervaliden in dienst nemen
Er zijn verschillende redenen waarom men een bedrijfspand geschikt zou maken voor mindervaliden. Linda van der Veer weet er wel een aantal: "Veel mindervaliden zijn minder goed ter been, maar hebben nog wel een scherpe geest. Ze zijn vaak in staat tot heel goed, gedegen werk. Omdat zij lichamelijk kwetsbaar zijn, heeft de overheid loonkostensubsidie ingesteld. Wanneer de werknemer dan (gedeeltelijk) niet kan werken, krijgt de werkgever de loonkosten vergoed. Het heeft dus zeker voordelen om mindervaliden in dienst te nemen of te houden. Het is zonde wanneer dit niet kan door zoiets simpels als het ontbreken van een traplift." Behalve regels die zorgen dat de werkgever geen nadeel of extra kosten heeft bij het inhuren van een mindervalide werknemer, speelt er nog iets anders mee: de mobiliteitsbonus. De werkgever krijgt namelijk premiekorting wanneer de mindervalide valt binnen de doelgroep banenafspraak - een extra stimulans om een mindervalide in dienst te nemen.
 
Welke aanpassingen zijn noodzakelijk?
Een aantal aanpassingen is heel gemakkelijk te doen, al is dit afhankelijk van de vorm van de handicap van de betreffende mindervaliden. Meestal is een traplift noodzakelijk wanneer er gewerkt wordt op een verdieping. Daarnaast kan het nodig zijn om steunbeugels op centrale plaatsen aan te brengen. Ook een gehandicapten-toilet is onontbeerlijk: hierin heeft de mindervalide werknemer voldoende ruimte om op een praktische manier zelfstandig het toilet te gebruiken. Wordt er gebruik gemaakt van een rolstoel, dan dient het pand (in elk geval het belangrijkste deel) rolstoelvriendelijk te worden gemaakt.
Het kan grote voordelen hebben om het kantoorpand toegankelijk te maken voor mindervaliden. Niet alleen omdat mindervaliden over het algemeen een aanwinst voor het bedrijf zijn, maar ook door het verbeterde imago van het bedrijf. Het bedrijf kan hiermee laten zien dat het openstaat voor het in dienst nemen van mensen met een beperking. Dit heeft zowel sociale als financiële voordelen. Vanuit de overheid wordt sterk de nadruk gelegd op een positief beleid ten opzichte van mindervaliden, waardoor er allerlei voordelige regelgeving is aangenomen. Het aannemen van mindervalide werknemers is dus in allerlei opzichten een goede keuze voor elk bedrijf.
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.