Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 juni 2017
 

Geen voertuigbestuurders meer nodig in transportbranche van de toekomst

 
 

Alle grote automerken claimen in 2020 de autonome auto op de markt te brengen. Dat geldt ook voor al het andere transport. Denk aan zelfvarende transportschepen of vrachtwagens.

Hays vroeg ruim 350 logistiek professionals naar hun visie op de toekomst van de logistieke sector. Daaruit blijkt dat de meerderheid (60 procent) van de logistiek professionals verwacht dat menselijke chauffeurs in de toekomst deels worden vervangen door computers in het wegvervoer. Bijna de helft (45 procent) verwacht zelfs dat binnen nu en vijf jaar gedeeltelijk autonoom vrachtvervoer al een feit is, waarbij slechts nog een beperkt aantal handelingen nodig is.
 
Rijbewijs overbodig in 2020?
Gedeeltelijke autonomie van transportmiddelen is dichtbij. Dit betekent dat vervoersmiddelen grotendeels autonoom functioneren, maar dat er nog menselijke handelingen nodig zijn. Volledig autonome voertuigen die functioneren zonder enig menselijk handelen, komen in de verdere toekomst. Toyota claimde begin 2017 dat de volledig autonome (vracht)auto pas over decennia op de weg rijdt.
 "De opkomst van de autonome wereld heeft een duidelijk effect op de werkgelegenheid in de logistieke sector. De mens blijft transportmiddelen aansturen, maar met welke functie? Puur besturen, dat doet technologie efficiënter, goedkoper en beter," aldus Daisy Cornelissen, senior consultant supply chain, logistics & purchasing bij Hays Nederland. "Dit betekent dat we in de toekomst minder chauffeurs nodig hebben en meer coördinatoren op afstand, zoals een luchtverkeersleider nu al doet voor vliegverkeer. Hier komen veel security-aspecten bij kijken. Voertuigen worden uitgerust met sensoren, camera’s en alarmfuncties, maar ook de te rijden route dient heel strak gecontroleerd en gereguleerd te worden. Zoals bij veel banen binnen supply chain, is ook hier IT niet meer weg te denken. Het is van belang dat logistiek professionals in de toekomst verstand hebben van allerlei softwaresystemen die via interfaces verbonden zijn met systemen van leveranciers, andere bedrijfsonderdelen of klanten. "
 
Verschil tussen land, zee en lucht
De verwachtingen zijn binnen de logistiek per sector verschillend. Binnen railvervoer zijn de verwachtingen van autonoom transport het hoogst, 77 procent voorziet dat het realiteit wordt binnen deze tak: de trein zonder bestuurder. Binnen zeevervoer denkt 48 procent dat dit het geval is voor 2020 en 41 procent voorspelt dit voor het luchtvervoer.
 
Lees meer over het Baan van de Toekomst-onderzoek op baanvandetoekomst.nl.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Maak de kantine in je bedrijfspand compleet met deze tips
Bij een kantine is het belangrijk dat de juiste comfort aanwezig is. Men moet goed aan tafel kunnen zitten om te genieten van een heerlijke lunch.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken