Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Kredietcrisis raakt technostarters

17 maart 2011 - De kredietcrisis heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten op de prestaties van technostarters. Zo was er in 2009 een daling van het aantal technostarters tot onder het niveau van 2007 en bleven ook de omzetten achter. Voor 2010 en 2011 wordt slechts een licht herstel verwacht.

Dit blijkt uit onderzoek van ondernemerschap.nl. In 2009 wordt het aantal technostarters geschat op 7.020 bedrijven. Van deze bedrijven is het merendeel (93 procent) actief in de dienstverlening en een klein deel in de nijverheid (zeven procent). Ten opzichte van 2008 (7.690) is het aantal technostarters licht afgenomen. 

Omzet en werk
Deze 7.020 bedrijven zorgen voor een werkgelegenheid van 15.902 fte's en een omzet van 1,9 miljard euro. De gemiddelde bedrijfsgrootte was in 2009 2,2 fte. Ten opzichte van 2008 zijn zowel de omzetniveaus als de werkgelegenheid licht afgenomen, maar wel minder sterk dan de daling in aantallen technostarters. 

Kenmerken en achtergronden technostarters
• Het merendeel van de technostarters tot vijf jaar oud is winstgevend (57 procent)
• Gemiddeld staat 60 procent van de werkzame personen bij technostarters op de loonlijst
• De gemiddelde balanstotaal van technostarters in de nijverheid (799 miljoen) ligt fors hoger dan de gemiddelde balanstotaal van technostarters in de dienstverlening (389 miljoen)
• Ongeveer een kwart van het vermogen van technostarters is gefinancierd met eigen vermogen
• Zestien procent van de technostarters is ontstaan vanuit een spin-off
• Technostarters zijn sterk internationaal georiënteerd: 83 procent is internationaal actief

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.