Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
23 mei 2017
 

Telefoon op afbetaling: de nieuwe regels

 
 

‘Let op, geld lenen kost geld’. Vanaf dit jaar is deze waarschuwing bij een reclame voor een abonnement met ‘gratis’ telefoon verplicht. Dit is namelijk een lening en daarop worden de reclames en wetgeving aangepast.

Manon Kepel, werkzaam bij Simyo, legt in dit artikel uit wat er gaat veranderen en waarom er voor Sim Only niets verandert.
 
Waarom veranderen de regels voor een telefoon op afbetaling?
Veel mensen realiseren zich niet dat een ‘gratis’ telefoon met abonnement een lening is. De telefoon wordt namelijk gewoon afbetaald. De kosten hiervoor zitten ‘verstopt’ in de abonnementskosten. De overheid wil met de nieuwe regelgeving de consumenten beter beschermen tegen betalingsproblemen. Daarnaast wil de overheid dat consumenten op deze manier beter en eerlijker geïnformeerd worden. Nu vindt de overheid het niet duidelijk genoeg wat nou écht de kosten zijn van een abonnement met telefoon op afbetaling.
 
Dit is er verandert per 1 januari
De eerste maatregel ging in op 1 januari 2017. Vanaf die dag moesten alle reclame-uitingen voor een abonnement met telefoon op afbetaling deze waarschuwing bevatten: ‘Let op, geld lenen kost geld’. Niet alleen in de reclames op tv, maar bijvoorbeeld ook op internet, posters en in de krant.
Daarnaast moeten in reclames de kosten voor het afbetalen van de telefoon apart worden vermeld. De consument weet zo precies hoeveel er bij het abonnement voor de telefoon betaald wordt en hoeveel er betaald wordt voor de bundels.
 
Dit is er verandert per 1 mei
Wil de consument nu een abonnement afsluiten met een telefoon op afbetaling van 250 euro of meer? Dan moet je er een leentoets gedaan worden. Dit betekent dat er bewezen moet worden wat de maandelijkse inkomen is. Ook wordt het bedrag dat voor de telefoon betaald is, wordt geregistreerd als lening bij het Bureau Kredietregistratie.
 
De uitzonderingen op de regel
Voor een telefoon van minder dan 250 euro hoeft er geen leentoets te worden afgenomen. Het leenbedrag wordt dan ook niet geregistreerd bij het BKR. Hetzelfde geldt voor zakelijke abonnementen. Ook hiervoor wordt er geen leentoets afgenomen en vindt er geen BKR-registratie plaats.
 
Wat zijn de gevolgen voor Sim Only?
Wordt de keuze gemaakt voor een Sim Only abonnement? Dan geldt de nieuwe regelgeving niet. De nieuwe regels gelden namelijk niet voor Sim Only abonnementen. Dit komt omdat de overheid de kosten voor deze abonnementen wél duidelijk vindt. Bovendien wordt er met een Sim Only geen telefoon afbetaald, dus het is geen lening.
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Simonlyradar  |   | 
20-04-2018
 | 
11:16 uur
Gewoon een sim only nemen, scheelt een hoop geld en voorkomt een lagere maximale hypotheek.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken