Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
16 maart 2011
 

Nederland is meest ondernemende land van Europa

 
 

Het aantal zelfstandige ondernemers in Nederland, buiten de landbouw, is in de afgelopen 25 jaar meer dan verdubbeld tot bijna 1,1 miljoen. Circa twaalf procent van de beroepsbevolking is nu ondernemer. Hiermee is Nederland koploper in Noord- en West-Europa.


Het aantal ondernemers zal de komende jaren zelfs verder stijgen, zij het in een lager tempo. De voortgaande groei van de dienstensector stimuleert het zelfstandig ondernemerschap. Met name het ondernemerschap onder vrouwen en onder allochtonen zal verder doorgroeien. Deze en andere trends staan in een door onderzoeksbureau EIM gepubliceerde Trendstudie MKB en Ondernemerschap

Economische crisis
Als gevolg van de financiële en economische crisis van de afgelopen jaren zijn de binnenlandse afzetperspectieven voor het MKB voorlopig minder gunstig. Als er niets verandert, zit er de komende vijf jaar voor het MKB niet meer in dan een jaarlijkse productiegroei van 1,75 procent. Ook kan beperkte beschikbaarheid van krediet de investeringen in het MKB bemoeilijken en banencreatie afremmen. 

Maatschappelijke trends
Anderzijds biedt de ICT-revolutie vele kansen aan ondernemende bedrijven. Ten eerste maakt ICT nieuwe producten en diensten mogelijk. Ook kunnen kleine bedrijven via Internet verre markten bedienen en gemakkelijker met andere ondernemers samenwerken, waardoor ook kleine bedrijven schaalvoordelen kunnen incasseren. Ook de voortgaande globalisering biedt kansen aan ondernemers. Door steeds verdergaande opdeling van internationale productieketens zijn er voor kleine bedrijven nieuwe mogelijkheden ontstaan om als toeleverancier of als ‘kopstaartbedrijf’ een gespecialiseerde bijdrage te leveren. Daarnaast bieden de differentiatie van consumentenvoorkeuren, de opkomst van koopkrachtige senioren en de trend naar duurzaam produceren talloze nieuwe marktkansen. 

Innovatieve, ambitieuze starters en doorgroeiers
De economische geschiedenis heeft laten zien dat er vooral ambitieuze en innovatieve ondernemers nodig zijn om nieuwe marktkansen daadwerkelijk op te pakken. Nederland bezet echter slechts een bescheiden internationale positie ten aanzien van innovatieve bedrijfsoprichtingen en snelle groeiers. Starters hebben in Nederland doorgaans lage groeiambities, en de relatief hoge graad van arbeidsmarktregulering in Nederland vormt een belemmering voor bedrijfsgroei. Ook is de kapitaalvoorziening voor ambitieuze en innovatieve nieuwe ondernemingen een knelpunt. Ten aanzien van geïnvesteerd durfkapitaal nam Nederland volgens het CBS anno 2009 slechts een middenpositie binnen de EU in. Nederland heeft inmiddels wel de meeste zelfstandige ondernemers, maar nu de ambitieuze entrepreneurs nog.
Benodigde maatregelen
Er zijn meer maatregelen nodig om ambitieus ondernemerschap te bevorderen. In de eerste plaats wordt een verdere deregulering van de arbeidsmarkt aanbevolen. Uit het onderzoek blijkt dat er meer snelgroeiende ondernemingen zijn in landen waar bedrijven gemakkelijk, snel en zonder al te grote risico’s nieuw personeel kunnen aantrekken en zo nodig weer afstoten. Ten tweede zijn hogere investeringen in hoger onderwijs, maar ook in het beroepsonderwijs op MBO-4 niveau, van groot belang. Extra onderwijs blijkt voor ondernemers nog rendabeler dan voor werknemers. Ten derde moet worden ingezet op de ontwikkeling van innovatief ondernemerschap rond kennisinstellingen. Dat betekent het faciliteren van intensieve interrelaties tussen kennisinstellingen, potentiële ‘start-ups’ en verschaffers van durfkapitaal. Ten slotte biedt de aanstaande pensionering van vele gevestigde ondernemers uit de babyboomgeneratie een kans om ambitieuze nieuwe ondernemers via bedrijfsoverdrachten een vliegende start te bieden. Het beleid zou meer kunnen doen om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

 
Doorsturen »  3 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Bioquant store  |   | 
12-08-2019
 | 
12:29 uur
Ben wel eens benieuwd hoe we er nu voor staan. Vooral agrarisch
Olivier Nieland  |   | 
26-08-2019
 | 
12:49 uur
Wel te begrijpen dan, dat de overheid de zelfstandigen aftrek wil aanpassen.
Tim Hazekamp  |   | 
30-08-2019
 | 
13:17 uur
Een franchise starten is nog steeds een goede mogelijkheid om een bedrijf te beginnen. Je hebt hier uiteraard eigen vermogen voor nodig, maar dat kan minder zijn dan dat je denkt. Het is ook een vrij ''veilige'' manier van een bedrijf beginnen omdat de meeste marketinguitingen al voor je bedacht worden.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken