Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
9 mei 2017
 

Mkb-ondernemers positief over omzet en werkgelegenheid

 
 

Het midden- en kleinbedrijf heeft de wind weer in de zeilen. Ondernemers zijn in meerderheid positief over omzet- en werkgelegenheidsgroei. Slechts een op de tien ondernemers vindt dat het slechter met hun bedrijf gaat dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit een peiling van MKB-Nederland, die door Panteia en De Ondernemer.nl is gehouden onder de bezoekers van de Week van de Ondernemer. De twintigste editie van de Week van de Ondernemer gaat vandaag van start in de Jaarbeurs in Utrecht.

Industrie en ICT
Een meerderheid van 56 procent van de mkb-ondernemers vindt dat het beter met hun bedrijf gaat dan vorig jaar, al zijn de verschillen per sector behoorlijk. Met een index van respectievelijk 66 en 61 steken industrie en ICT met kop en schouders boven andere sectoren uit. Bij ruim een derde (35 procent) van de mkb-bedrijven is de situatie vergelijkbaar met een jaar geleden. Een kleine minderheid van negen procent vindt juist dat het slechter gaat.

Omzetverwachtingen
Waar het gaat om de verwachtingen ten aanzien van omzet en werkgelegenheid scoort de ICT-sector het hoogst. Gemiddeld stijgt het aantal medewerkers dat mkb-bedrijven in dienst nemen met twee procent, in de ICT is dat met 5,3 procent. Ook qua omzetontwikkeling zit deze sector met een plus van 6,7 procent boven het gemiddelde van bijna zes procent. De bouw is hier een goede tweede, met een door ondernemers verwachte omzetgroei van 6,5 procent. In deze sector groeit de werkgelegenheid naar verwachting met 3,6 procent.De peiling laat zien dat het mkb sterk inzet op vernieuwing. De ondernemers schrijven de positieve ontwikkelingen in hun bedrijf met name toe aan uitbreiding van hun marketingactiviteiten, de introductie van nieuwe producten of diensten en meer aandacht voor e-commerce.

Belemmering
Voornaamste belemmering die ondernemers in hun bedrijfsvoering ervaren, is het vinden van goede medewerkers. Een ‘goede’ tweede is de regelgeving door de overheid. Niet voor niets pleit MKB-Nederland in Den Haag al langer voor de invoering van een MKB-toets, die ervoor moet zorgen dat nieuwe wet- en regelgeving werkbaar is voor en aansluit op de praktijk van kleine en middelgrote bedrijven. De ondernemersorganisatie gaat ervan uit dat die toets er onder het volgende kabinet ook zal komen.

Week van de Ondernemer
De Week van de Ondernemer, een initiatief van MKB-Nederland en De Ondernemer.nl., vindt van dinsdag 9 tot en met donderdag 11 mei plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. De peiling is gehouden onder een representatieve groep van bijna 600 mkb-ondernemers die de Week bezoeken.De Week van de Ondernemer is al jaren het grootste ondernemersevenement van Nederland. Traditiegetrouw worden de drie beursdagen door duizenden ondernemers uit uiteenlopende sectoren bezocht. Tijdens het evenement gaat het om kennis, inspiratie en netwerken. Het programma biedt ondernemers de gelegenheid zich in één dag te laten informeren, stimuleren en inspireren op diverse vakgebieden; via een zelf gekozen programma, met thematische workshops en sessies met toonaangevende sprekers uit de wereld van bedrijfsleven, sport en wetenschap.


 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken