Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 april 2017
 

Een duurzaam bedrijf? Zes praktische tips

 
 

Hoewel trends meestal betrekking hebben op een bepaalde stijl, is de afgelopen jaren meer de nadruk komen te liggen op duurzaamheid.

Een duurzaam bedrijf draagt niet alleen een steentje bij aan de invloed die wij als mensen hebben op het klimaat, maar kan ook een positieve invloed hebben op het imago en tegelijkertijd kostenbesparend zijn. Waar kunt u allemaal aan denken als u duurzaam of verantwoord maatschappelijk ondernemen een van de speerpunten binnen het bedrijf wilt maken? Uniq Print.nl geeft tips.

Minder vaste aanwezigheid op kantoor
Het Nieuwe Werken werd in de jaren ’90 van de vorige eeuw geïntroduceerd, maar heeft ondanks alle technologische vooruitgang nooit echt voet aan de grond gekregen. Maar hoeveel minder files zouden er wel niet zijn, en hoeveel minder benodigde werkplekken op kantoor, als er meer mensen thuis of op andere flexplekken zouden werken? Voor deze nieuwe kijk op werk is een gedragsverandering nodig. Managers en bazen zouden minder moeten afrekenen op aanwezigheid, en meer op geleverde resultaten van medewerkers. Medewerkers zouden meer vrijheid moeten krijgen op te werken op een tijd en plaats die heb het beste schikt, zelfstandig moeten kunnen beslissen of aanwezigheid op kantoor nodig is en meer gebruik (leren) maken van nieuwe communicatiemiddelen.

Het binnenklimaat en de verlichting op kantoor
Energiezuinigheid is gelukkig al meer de standaard dan een onderscheidende factor is van bedrijfscomplexen, zijn er zeker verbeteringen mogelijk. Bij energie kunt u denken aan ‘groen’ gas en ‘groene’ stroom, maar het is ook een optie om zonnepanelen te laten installeren. Duurzaamheid richt zich ook op vermindering van energie door bijvoorbeeld het plaatsen van ledverlichting, en betere isolatie en zonnewering voor een fijn kantoorklimaat.

Investeren in herbruikbare artikelen
Herbruikbare artikelen hebben een kleinere ecologische voetafdruk dan artikelen die snel vervangen moeten worden. Hoewel u bespaart op herhaalde aankopen is het vaak wel nodig om een keer goed te investeren, bijvoorbeeld in marketingmaterialen of personeelskleding. Voor branches met veel personeelswisselingen kunt u denken aan herbruikbare naambadges met magneet. Hotels, zorgcentra en bijvoorbeeld de detailhandel kunnen zelf eenvoudig een naambadge voor iedere medewerker bedrukken.

Laat kantoormeubilair nog een ronde meegaan
De aanschaf van tweedehands kantoormeubilair is een ander voorbeeld van hergebruik van kantoorartikelen. Dossierkasten, vergaderstoelen en -tafels en kantoorbureaus en -stoelen kunnen vaak jaren mee door de degelijke fabricage. Toch vernieuwen bedrijven bij een verhuizing nog wel eens een groot gedeelte van het interieur en gaan er bedrijven failliet, waardoor prima meubilair tegen een aantrekkelijke prijs aan te schaffen is.

Stimuleer afvalscheiding
Hoewel u natuurlijk het liefst helemaal geen afval zou willen hebben, ontkomt hier toch niet aan. Bij het verwerken van het afval draait het tegenwoordig gelukkig wel veel meer om -wederom- hergebruik door recycling, dan dat het verbrand wordt. Het gescheiden inzamelen van afval, en dan met name plastic en karton of papier, is in veel huishoudens tegenwoordig gemeengoed en wordt ook steeds meer toegepast binnen bedrijven.

Nog meer duurzame tips
Energieverbruik, afvalscheiding en hergebruik hebben voornamelijk betrekking op duurzaamheid in ecologische zin. U kunt echter duurzaamheid ook beoordelen in het licht van het welzijn van mens en dier. Zo kunt u letten op de arbeidsomstandigheden waaronder producten en grondstoffen worden gefabriceerd en kiezen voor diervriendelijk geproduceerde producten.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken