Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
11 april 2017
 

Bedrijfsruimtemarkt profiteert van economische groei

 
 

De vastgoedmarkt voor bedrijfsruimte profiteert van de economische groei in Nederland. De positieve omzetcijfers en dynamiek van de sectoren bouw, logistiek en industrie zorgen voor een groeiende vraag naar bedrijfsruimte. Dit blijkt uit onderzoek van NVM Business

De opname van bedrijfsruimte is in 2016 met ruim vijf procent gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. De totale opname kwam daarmee uit op 6,1 miljoen m². Tevens is het aantal transacties op de bedrijfsruimtemarkt toegenomen. De groeiende vraag naar kleinschalige bedrijfsruimte komt met name vanuit de bouwnijverheid. De vele zzp-ers die werkzaam zijn in deze groeisector krijgen tegenwoordig makkelijker de financiering rond voor bedrijfshuisvesting. 

Aanbod
Mede door de grote vraag nam het beschikbare aanbod van bedrijfsruimte met bijna tien procent af. Begin 2017 werd in totaal circa 11,9 miljoen m² aan bedrijfsruimte aangeboden in Nederland. In de gemeente Moerdijk is het beschikbare aanbod van bedrijfsruimte het meest afgenomen. Enkele grote logistieke transacties liggen hier ten grondslag aan, waaronder het distributiecentrum van auto- en truckbanden Inter-Sprint met een oppervlakte van circa 45.000 m².

Logistiek vastgoed
Vooral de logistieke vastgoedmarkt profiteerde van de economische groei: de opname van logistiek vastgoed is met een kwart gegroeid en het aanbod is daarmee fors gedaald. Ruim één vijfde van het beschikbare oppervlak aan bedrijfsruimte dat begin 2017 werd aangeboden betreft logistiek vastgoed.

Structureel aanbod
Ondanks dat het aanbod van bedrijfsruimte in Nederland in 2016 daalde, nam de structurele leegstand nog wel verder toe. Eind 2016 stond 22 procent van het totale aanbod bedrijfsruimte langer dan drie jaar leeg. Van de grote gemeenten heeft Eindhoven de beste cijfers, hier staat maar elf procent van het aanbod leeg. Venlo heeft zowel de meeste leegstaande bedrijfspanden als het grootste oppervlak aan leegstaand bedrijfsvastgoed. Redengevend is onder meer dat de gemeente beschikt over veel verouderd logistiek vastgoed.
Bedrijfspanden die langer dan drie jaar op de markt worden aangeboden zijn vaak gedateerd en voldoen niet meer aan de huidige vraag naar duurzaam, kwalitatief hoogwaardig vastgoed. Revitalisering of herbestemming kan een oplossing bieden voor deze panden. Overigens lijkt herbestemming van bedrijfsvastgoed vooral kansrijk in binnensteden van (middel-)grote steden.  

Prijstrend
De gemiddelde huurprijs van logistieke objecten is zeer licht gestegen in 2016. De overige, niet-logistieke bedrijfspanden laten een iets ruimere stijging van de huurprijzen zien.Aan de vraagkant zijn de prijzen per m² voor zowel koop- als huurobjecten voor het derde jaar op rij stabiel gebleven. Wat betreft incentives is in 2016 een daling in zowel de hoogte als de frequentie ervan geconstateerd. 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken