Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 april 2017
 

'Bedrijven verspillen energie in het magazijn'

 
 

Veel bedrijven verspillen energie in het magazijn. Dat is zonde, want met wat simpele (technische) aanpassingen kunnen ze besparen op de energiekosten. Dat stelt Laurens Arends van EnergieAanbieding.nl.

Energie besparen binnen een bedrijf werkt op dezelfde manier als energie besparen in een woning. Het begint bij bewustwording, legt Arends uit: "Een goede eerste stap is om in kaart te brengen welke elementen in het bedrijf de meeste energie verbruiken. Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die een zogeheten energiescan kunnen doen. Daarmee wordt de ondernemer bewuster van de energieverbruikende processen in het bedrijf."
Ondernemers zouden volgens Arends er goed aan doen een rondje door het gebouw te maken: "Kijk eens goed rond wat voor machines er aan staan. Kijk naar verlichting, koeling en naar de organisatie in het algemeen. Denk bijvoorbeeld aan intern transport. Zeker als een bedrijf meerdere magazijnen heeft en er pakketten van locatie A naar locatie B moeten worden vervoerd, kan men daar winst behalen."

Verlichting aanpassen
In veel bedrijven brandt de verlichting altijd, zelfs in het magazijn: "Jammer, want dat is echt verspilling," gt Arends. Hij maakt weer de vergelijking met woningen: "Thuis hebben consumenten schakelaars en sommigen zelfs intelligente lampen. Voor in een magazijn is een sensorsysteem genoeg. Als er een tijd geen beweging is geweest, gaan de lampen automatisch uit."
Arends geeft ook een meer natuurlijke oplossing als tip: "Als het kan, laat dan licht door in het dak en in de wanden. Er hoeft dan minder, of zelfs helemaal geen verlichting te branden. We zien dat dit echt een trend
is. Het wordt in steeds meer duurzame magazijnen toegepast," zegt Arends.

Koeling en verwarming
In het magazijn is koeling en verwarming cruciaal. Laurens Arends denkt dat op dat vlak wel een besparing van 30 procent valt te behalen: "Managers zouden meer moeten nadenken over de luchtstromen in het magazijn. Denk aan het plaatsen van grondwarmtewisselaars, betere isolatiematerialen in het dak en nachtventilatie."
Gemechaniseerde magazijnen kunnen zelfs nog meer energie besparen. Daar hoeven alleen werkruimten waar medewerkers komen geconditioneerd te worden: "Mechaniseren kost natuurlijk ook energie, maar het kan ook een besparing opleveren. Veel machines werken prima zonder licht of verwarming."

Slimme besturingssoftware
Slimme besturingssoftware in een geautomatiseerd magazijn kan een besparing van 25 procent opleveren. Die besparing kan geleverd worden doordat systemen alleen hoeven te werken als er iets moet worden opgeslagen, getransporteerd of gesorteerd.
Arends onderstreept dat er efficiënter gewerkt kan worden: "Deel goederen op in zogenaamde ‘transportvelden’ en stuur deze aan op basis van het aanbod van bijvoorbeeld dozen of pakketten. Daarmee valt in de praktijk wel 25 procent energie te besparen. Dit soort aanpassingen zijn niet ingewikkeld en zorgen voor een hogere efficiëntie."

Energie aanbiedingen vergelijken
Tot slot raadt Arends te vergelijken: "Consumenten kunnen energie vergelijken, maar bedrijven kunnen dat ook. Weliswaar kunnen consumenten dit via een vergelijkingstool, bij bedrijven ligt dit iets anders. Daar is het een kwestie van zelf een overzicht maken."
De energie-expert raadt aan om verschillende offertes op te vragen: "Zet alle offertes op een rijtje en ga vooral ook aan de onderhandelingstafel met verschillende energiemaatschappijen. Voor veel bedrijven is de energierekening de grootste kostenpost, dus onderhandelen is zeker niet ongewoon of ongepast. Het is vaak toch een kwestie van ‘wie biedt minder?’"
 
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Energie vergelijken  |   | 
22-10-2018
 | 
19:56 uur
Helaas nog steeds de dagelijkse praktijk. Wordt tijd dat bedrijven hier op worden aangepakt! (Financieel)

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken