Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
17 september 2010
 

'Scheepvaart in gevaar door daling vrachtprijzen'

 
 

De scheepvaartindustrie is de financiële crisis nog niet te boven. Het merendeel van de belangrijkste spelers in deze industrie verwacht dan ook dat de vrachtprijs het komende jaar verder zal afnemen, waardoor de sector nog verder onder druk komt te staan.

 Dit blijkt uit een studie van Roland Berger onder de belangrijkste spelers in de Duitse scheepvaartindustrie. 

Nog geen herstel
De crisis heeft bijna alle marktspelers binnen de scheepvaartindustrie geraakt. En hoewel de vrachtverkopen na de crisis langzaam weer toenemen, verwacht driekwart van de respondenten dat de vrachtprijzen in de komende twaalf maanden verder zullen afnemen. Met alle gevolgen van dien. Afhankelijk van het soort vrachtschip verwacht de markt herstel naar het niveau van voor de crisis niet eerder dan half 2011/begin 2012 en voor sommige soorten schepen zelfs eind 2012. 

Consolidatie scheepvaartindustrie

"Deze cijfers zijn ook op Nederland toepasbaar. Door de afnemende prijzen zullen de concurrentie en de markconcentratie verder toenemen. Het komende jaar voorzien wij dan ook een consolidatieslag in de scheepvaartindustrie," aldus Seyger. Bedrijven in de scheepvaartindustrie zullen steeds vaker uitwijken naar het buitenland of zich richten op schaalvoordeel door middel van krachtenbundeling. 

Financiering

Seyger: "Ook de scheepsfinanciering zal drastisch veranderen. Scheepvaartfondsen zijn de afgelopen periode in elkaar gestort en banken hebben massaal hun leningvoorwaarden aangescherpt. In de toekomst zullen borgvereisten zoals kredietverzekeringen steeds belangrijker worden, terwijl daarentegen garantstellingen vanuit de overheid een minder grote rol gaan spelen." Op dit moment zit ongeveer 29 procent van het scheepskredietportfolio van banken in onder andere herstructurering of liquidatie, wat neer komt op ongeveer 23,7 miljard euro. Met betrekking tot de maatregelen die hun klanten uit de scheepvaartindustrie hebben genomen om de crisis het hoofd te bieden, zijn de banken hoofdzakelijk ontevreden. Volgens deze banken moet er vooral actie genomen worden in het liquiditeitsmanagement, operationele kosten en strategische acties. "Een sanering lijkt de komende jaren dan ook onafwendbaar," besluit Seyger.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken