Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
8 maart 2017
 

Private arbeidsongeschiktheidsverzekering weer in trek

 
 

Private WGA-verzekeringen zijn na jaren van daling weer in trek bij werkgevers. Maar liefst twintig procent van de werkgevers die in 2016 nog bij het UWV verzekerd was, stapte per 1 januari 2017 naar een private verzekering over.

Vooral grotere werkgevers maakten deze overstap. Omgekeerd maakte zeventien procent de gang van eigenrisicodragerschap naar het UWV. Ook de private verzekeringsmarkt zelf is weer volop in beweging: een derde van de privaat verzekerde werkgevers wisselde van verzekeraar.
De beoogde marktwerking tussen publiek en privaat verzekeren voor arbeidsongeschiktheid lijkt daarmee op gang te komen. Dat concludeert risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon na onderzoek onder 481 werkgevers met een gezamenlijke loonsom van 4,7 miljard euro. De onderzoeksresultaten en conclusies vatte Aon samen in de whitepaper ‘Marktontwikkelingen WGA eigenrisicodragerschap’.

Kerende trend
"De groeiende interesse voor WGA-verzekeringen is een kerende trend," vertelt Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij Aon Corporate Wellness. "De private markt voor de WGA stond al jaren sterk onder druk omdat verzekeraars niet konden concurreren met de premies van het UWV. Ook presteerden ze ondermaats bij het tegengaan van verzuim en arbeidsongeschiktheid en moesten werkgevers bij een overstap naar een private verzekering een grote koopsom betalen voor het meeverzekeren van bestaande WGA-uitkeringen."
De nieuwe opleving lijkt vooral een gevolg van de maatregelen die minister Asscher vorig jaar nam om het hybride stelsel tussen publiek en privaat verzekeren beter te laten functioneren. Ook de markt zelf lijkt van de moeilijke jaren te hebben geleerd. Verzekeraars hebben fors geïnvesteerd in een betere ondersteuning van werkgevers bij hun verzuimaanpak. Bovendien hebben werkgevers binnen verzekeringen meer te kiezen gekregen. Het gemiddelde verschil tussen de duurste en goedkoopste verzekeringsofferte was ongeveer 48 procent. De Nederlandse Bank maakte onlangs bekend dat 2015 en waarschijnlijk ook 2016 een resultaatsneutraal jaar laat zien voor verzekeraars, nadat zij tussen 2011 en 2014 grote verliezen leden op dit type verzekeringen.

Verschillende keuzes
Grote en kleine werkgevers maken andere keuzes voor hun verzekering tegen arbeidsongeschiktheid, zo blijkt uit het onderzoek van Aon. Van de kleine werkgevers stapte slechts zeven procent over van het UWV naar een private verzekeraar, terwijl onder grote werkgevers meer dan een kwart (27 procent) die stap maakte. Bijna een vijfde (zeventien procent) van de werkgevers keerde terug naar het UWV.
"Wanneer u als werkgever eigenrisicodrager wordt, neemt u ook verplichtingen op u," verklaart Rijnbeek. "Grote werkgevers hebben vaak wel de middelen om hier mee om te gaan, maar in het mkb is dat anders. Bij het UWV betalen ze minder premie, zijn de administratieve verplichtingen beperkt en hebben ze totaal geen omkijken naar de begeleiding van (ex-)werknemers."

Overstappen
De opgeleefde interesse in private WGA-verzekeringen laat volgens Aon zien dat marktwerking tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. "Natuurlijk betaalt de werkgever linksom of rechtsom zelf voor de WGA-uitkering van de werknemer," aldus Rijnbeek. "Maar concurrentie tussen verzekeraars onderling en verzekeraars met het UWV leidt wel tot betere dienstverlening en betere premies. Met de juiste keuze kunnen werkgevers soms wel honderdduizenden euro’s per jaar aan premie besparen."
Aon adviseert werkgevers die hun opties nog niet hebben onderzocht, dit zo snel mogelijk alsnog te doen. De eerstvolgende overstapmomenten zijn 1 juli 2017 en 1 januari 2018.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Sportende werknemers verzuimen gemiddeld 6 dagen per jaar minder
Een onderneming is gebaat bij ondernemers die optimaal presteren. Dat betekent onder andere dat het verzuim door ziekte of andere ongemakken zoveel als mogelijk moet worden teruggebracht.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken