Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 maart 2017
 

Meer arbeidsplekken, meer slimme financiering ervan

 
 

Wethouders, Kamerleden en werkgeversorganisaties ondersteunen de decentrale uitgifte van Participatie Certificaat via gemeenten voor extra werkgelegenheid en sociale cohesie in de regio.

Namens de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (185.000 inwoners) start het participatiebedrijf Stroomopwaarts MVS met het uitgeven en inzetten van het Participatie Certificaat. En is daarmee het eerste participatiebedrijf in Nederland dat via decentrale uitgifte van Participatie Certificaten haar inspanningen op het gebied van arbeidsparticipatie een nieuwe impuls geeft.
In aanwezigheid van Aart van der Gaag, Commissaris 100.000 banen VNO/MKB/LTO, Pieter Heerma, kamerlid CDA, wethouders van gemeente Maassluis, Sjef Evers, en Vlaardingen, Ruud van Harten, Mirjam van Praag, Kroonlid SER, regionale bedrijven en medewerkers van Stroomopwaarts werd vorige week in Maassluis het startschot gegeven voor deze samenwerking. 

Arbeidsparticipatie loont 
Aart van der Gaag is als boegbeeld van arbeidsparticipatie in Nederland lovend over de rol die werkgevers hierin spelen. Arbeidsparticipatie loont! Hij is enthousiast over de samenwerking waar het startschot voor is gegeven: "Als het niet rechtsom kan, dan moet het linksom. Arbeidsparticipatie moet je doen. Werkgevers kunnen via Participatie Certificaat collectief verantwoordelijkheid nemen. Participatie Certificaat is een doelgerichte oplossing binnen het oerwoud van regels."
 
Inclusieve regio
Door certificaten uit te geven, kunnen bedrijven in de regio op een extra manier bijdragen aan een inclusieve regio. Directeur van Stroomopwaarts, Desiree Curfs, vertelt hoe succes tot stand komt. "Carlos gaat aan het werk bij Sparta, maar om dat mogelijk te maken was simpelweg iets extra’s nodig. Iets dat we vanuit wet- en regelgeving niet kunnen bieden. In dit geval bood het Participatie Certificaat van Veerhaven Assuradeuren uitkomst en hebben we de voorwaarden kunnen scheppen die nodig zijn om Carlos te laten starten." Vanaf het moment dat Desiree Curfs kennis nam van de mogelijkheden van het certificaat wist ze direct dat dit een manier was om haar team grote stappen te laten zetten op het gebied van arbeidsparticipatie. Ze spreekt van ‘gelegitimeerd buiten de lijntjes kleuren’: "Dat extra zetje om die plaatsing van onze cliënten bij een werkgever toch mogelijk te maken, dat is er nu."
 Wethouder van Maassluis, Sjef Evers, voegt eraan toe trots te zijn om bij de eerste gemeenten te horen die actief starten met Participatie Certificaat. "Voor de mensen in mijn gemeente met een afstand tot de arbeidsmarkt gaat dit een grote stap voorwaarts betekenen."
Ook Pieter Heerma, Kamerlid namens het CDA, sprak de aanwezigen toe: "Als politiek moeten wij ervoor zorgen dat arbeidsparticipatie concreter gemaakt wordt. Een sleutel ligt bij het endorsen en stimuleren van positieve initiatieven en publiek-private samenwerking." Als Kamerlid juicht hij Participatie Certificaat toe en geeft hij aan direct kansen te zien voor andere gemeenten in Nederland.
 
Stabiele samenleving
Een Participatie Certificaat vertegenwoordigt een financiële waarde die kan worden benut om een kandidaat extra ondersteuning te bieden om aan het werk te gaan, mét een contract. Het geld wordt bijvoorbeeld ingezet voor reiskosten, cursussen en begeleiding. Kroonlid van de SER, Mirjam van Praag is als voorzitter van de Raad van Advies van Participatie Certificaat verbonden en benadrukt nog maar eens waarom een goede arbeidsmarkt belangrijk is: "Het is belangrijk om in gezamenlijkheid zorg te dragen voor een arbeidsmarkt waar iedereen een plek kan vinden. Ook mensen met een afstand tot die arbeidsmarkt. Dit draagt bij aan een stabiele samenleving."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Sportende werknemers verzuimen gemiddeld 6 dagen per jaar minder
Een onderneming is gebaat bij ondernemers die optimaal presteren. Dat betekent onder andere dat het verzuim door ziekte of andere ongemakken zoveel als mogelijk moet worden teruggebracht.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken