Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Klusmarkt 32 procent gegroeid in drie jaar

27 januari 2017 - In 2014 startte het herstel van de bouw in Nederland, het herstel heeft in 2015 dankzij de verlengde BTW-regeling voor bouw en renovatie van woningen goed doorgezet en kreeg in 2016 de grootste injectie door de aantrekkende huizenmarkt.

Dit resulteerde het afgelopen jaar in een groei van maar liefst 1,2 miljoen uitbesteedde klussen en 32 procent groei ten opzichte van 2014. SAMR doet samen met Werkspot sinds 2014 onderzoek met de Klusmonitor naar de Nederlandse klusmarkt.

Klussentiment ook voor 2017 zeer positief
In lijn met de verbetering van het consumentenvertrouwen en een geëxplodeerde huizenmarkt, groeit ook de wil van Nederland om te investeren in het eigen huis. Zo verwacht de Nederlander het komende halfjaar 4,3 miljoen klussen uit te besteden. Dit is een groot verschil met eind 2014, toen verwachtte Nederlanders in het eerste halfjaar van 2015 3,7 miljoen klussen uit te besteden.
"Het record aantal transacties op de woningmarkt zorgt bij kleine bouwbedrijven die actief zijn in de herstel- en verbouwsector voor een enorme stimulans," aldus Maurice van Sante, ING senior econoom bouw en vastgoed, "Ook in 2017 zet deze stijgende lijn door. Nieuwe woningbezitters willen hun nieuw aangekochte stulpje graag aan hun woonwensen aanpassen."

Aandeel online groeit sterker dan de markt
De klusmarkt is sinds 2014 met 32 procent gestegen, terwijl het aantal geplaatste klussen op Werkspot met 46 procent steeg. Alhoewel het aandeel online uitbesteedde klussen nog relatief laag ligt met acht procent, zijn dit de eerste signalen voor de grote shift naar online uitbesteden. Ook in het trackingsonderzoek van SAMR zien we in 2016 voor het eerst, dat de bekendheid van internet als kanaal om aan een vakman te komen hoger is dan via via respectievelijk 29 procent vs 26 procent. Dit laat zien dat online een steeds grotere rol aanneemt in de Nederlandse klusmarkt.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.