Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 november 2016
 

Onduidelijkheid over loondienst zzp’ers nu al op te lossen

 
 

Nu de handhaving van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) tot 2018 is uitgesteld, krijgen opdrachtgevers en zzp'ers alle tijd om problemen en onduidelijkheid weg te nemen.

Voor opdrachtgevers en zzp'ers die twijfelen of er sprake is van werken in loondienst of een dienstverband, is er een nieuwe digitale tool die alle twijfel wegneemt.
Daarmee kunnen veel van de huidige problemen van de wet worden voorkomen. De nieuwe CRM-tool heet DBA-Dossier en is ontwikkeld door het bedrijf Tenderplace.

Dienstverband of niet
Doordat niet duidelijk is of er sprake is van een dienstverband, worden zzp'ers massaal geloosd door werkgevers en zijn zelfstandige ondernemers gedwongen weer in loondienst te gaan werken, al dan niet via een payroll bedrijf. Allemaal omdat ze bang zijn voor naheffingen van de belastingdienst. Uit onderzoek blijkt dat één op de tien opdrachtgevers overeenkomsten met zzp'ers niet meer verlengt. Acht op de tien vinden het moeilijker om zelfstandigen in te huren. Bijna de helft van de zzp'ers krijgt te horen dat ze niet meer direct ingehuurd kunnen worden. "Er wordt veel onzin verteld over de wet DBA. Er is veel angst en onwetendheid en detacheringsbureaus en payroll bedrijven geven verkeerde adviezen die voordelig uitpakken voor henzelf," schetst Gerd Heijmans van Tenderplace het probleem. "Nu de handhaving van de wet is uitgesteld krijgen alle partijen de kans duidelijkheid te scheppen en toekomstige problemen voor te zijn."

Zelfstandigheid aantonen
Met het nieuwe DBA-dossier kunnen zzp'ers aantonen dat ze zelfstandig ondernemer zijn. Daardoor staan ze samen met hun opdrachtgever sterker tegenover de belastingdienst. Het systeem biedt de mogelijkheid om opdrachten online te evalueren, zowel tussentijds als na afloop van de opdracht. Zo kunnen zzp'ers samen met hun opdrachtgevers vastleggen en aantonen dat ze de opdracht hebben uitgevoerd conform hun (model)overeenkomst en dat is belangrijk voor de wet DBA. Verder slaat de zzp'er in het digitale DBA-dossier reguliere bedrijfsgegevens op (zoals offerten, opdrachten, klantcontacten en urenstaten) en extra gegevens die belangrijk zijn in het kader van de wet DBA. Uit dit DBA-dossier kan de zzp'er een DBA-rapportage genereren. Deze rapportage geeft een beeld van alle activiteiten die hij heeft verricht voor zijn onderneming. Hiermee kan hij aan (potentiële) opdrachtgevers laten zien dat hij werkelijk onderneemt.

Twijfel wegnemen
Met deze CRM-tool neemt u alle twijfel en onduidelijkheid weg, zowel voor opdrachtgever als opdrachtnemer. "U bent zelf meer in control," stelt Heijmans. "U  monitort, meet en verbetert en kunt als zzp'er eenvoudig aantonen dat u niet in loondienst werkt, maar ondernemer bent."
Volgens hem is het DBA-dossier ook geschikt voor detacheringsbureaus en bedrijven met een flexibele schil.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Jouw bedrijf in een nieuw jasje steken: aan de slag met je kantoor!
Altijd dezelfde inrichting en indeling is niet motiverend. Niet voor de klanten die met regelmaat langskomen, maar ook niet voor het personeel dat elke dag hetzelfde uitzicht heeft.
Kan ik die aanbouw wel betalen?
Een doorlopend krediet is een oplossing wanneer je onzeker bent over de totale kosten en geen rente wilt betalen over geld dat je nooit gebruikt.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken