Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Ondernemen is niet te leren'

22 november 2016 - 'Ondernemen moet in je zitten, dat kun je niet leren'. Dat vindt althans 75 procent van de mkb-ondernemers in Nederland. Ruim 60 procent is van mening dat het ondernemerschap te weinig waardering krijgt in ons land, maar dat is geen reden om ermee op te houden.

Bijna 87 procent zou het ondernemerschap in elk geval niet verruilen voor een beter betaalde baan in loondienst. Ruim 66 procent noemt de medewerkers het belangrijkste kapitaal van het bedrijf.
Dat blijkt uit onderzoek van Panteia in opdracht van MKB-Nederland, dat is uitgevoerd in het kader van de Dag van de Ondernemer.

Gelukkige mensen
Ondernemers zijn over het algemeen gelukkige mensen, zo laat de enquête van Panteia onder een representatieve populatie van ruim 300 ondernemers met een tot 100 medewerkers zien. Ze beoordelen hun geluk met het rapportcijfer 8. Ruim 60 procent vindt dat ze voldoende vrije tijd hebben voor familie, vrienden en hobby's en ruim 70 procent is tevreden met het eigen inkomen.
Het mooiste aan het ondernemerschap vinden mkb'ers de vrijheid. Bijna 50 procent geeft dat als antwoord. Voldoening komt met bijna 30 procent op de tweede plek.

Hang naar vrijheid
Een derde van de ondernemers is het bedrijf vanaf de spreekwoordelijke zolderkamer gestart; vanuit het niets. Nog eens een derde heeft het bedrijf overgenomen van familie. Vijftien procent doet nu zelfstandig wat ze eerder in loondienst deden.
Ruim 33 procent heeft gekozen voor het ondernemerschap vanuit de hang naar vrijheid en zelfstandigheid. Voor bijna een kwart was het geen bewuste keuze, maar kwam het zelfstandig ondernemerschap op hun pad. Voor ruim 22 procent is het eigen bedrijf de verwezenlijking van een droom die ze altijd al hebben gehad.

Zorgen
Ondernemers liggen het meest wakker van de financiën: omzet, winst en het eigen inkomen. Bijna een kwart van de ondervraagden geeft dat als antwoord. Elf procent heeft zorgen over de combinatie werk-privé, ruim tien procent over het personeel en nog eens tien procent over het voortbestaan van de onderneming.
Nog niet de helft (40 procent) van de ondernemers hoopt dat de kinderen het bedrijf later overnemen. Ruim 55 procent heeft juist niet die wens.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.