Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
1 maart 2011
 

Ondernemersvertrouwen blijft in stand dankzij export

 
 

Het ondernemersvertrouwen blijft in het eerste kwartaal van 2011 nog maar net positief. Na een wel heel gunstig laatste kwartaal van 2010 zakt het herstel van de Nederlandse economie wat terug en dat heeft invloed op de ondernemer en zijn vertrouwen.

Dit blijkt uit de resultaten van COEN, die door de Kamer van Koophandel zijn gepubliceerd.  Vooral de nieuwste omzetverwachting is beduidend gedaald. Tegelijkertijd stijgen naar verwachting de prijzen van producten en diensten. De export is en blijft de trekker van het economisch herstel. De orderpositie zal naar verwachting de komende tijd verder verbeteren.  De groei van het personeelsbestand in het vierde kwartaal zet naar verwachting niet door in het eerste kwartaal van 2011. 

Ondernemersvertrouwen
In de groothandel (+12,3) en industrie (+4,1), alsook in de zakelijke dienstverlening (+2,7) blijft het ondernemersvertrouwen positief. Vooral de eerste twee sectoren zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de buitenlandse handel. Op de binnenlandse markt gerichte sectoren als de detailhandel (-10,6) en horeca (-8,4) blijven duidelijk achter en hebben ondernemers nog relatief weinig vertrouwen in betere tijden. 

Regionale verschillen
In de regio´s Gooi-, Eem- en Flevoland en Noordwest-Holland is het ondernemersvertrouwen licht negatief. Dat is vooral het gevolg van negatieve personeels- en investeringsverwachtingen in zowel de industrie als de bouw. In het zuiden (regio's Brabant, Limburg, Zuidwest-Nederland en ook Den Haag) is het ondernemersvertrouwen bovengemiddeld door relatief gunstige verwachtingen voor de export en investeringen.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken