Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nederlandse digitale infrastructuur heeft sterke aantrekkingskracht op internationale bedrijven

21 november 2016 - In een kleine twintig jaar is de digitale economie uitgegroeid tot een belangrijke banenmotor naast Schiphol en de haven van Rotterdam.

Dat blijkt uit het rapport ‘Dutch Digital Infrastructure 2016 - Enabling the Digital Economy and Society’, dat in opdracht van negen partijen in de sector digitale infrastructuur werd uitgevoerd door Deloitte. Het rapport werd vorige week gepresenteerd tijdens het Jaarcongres van het ECP in Den Haag. Volgens onderzoek van het CBS is de digitale economie is op dit moment goed voor zo’n 345.000 banen in Nederland en de sector als geheel groeide de afgelopen jaren zeven tot negen procent per jaar. Het nieuwe rapport laat zien dat deze groei niet alleen gerealiseerd wordt door de bijdrage van Nederlandse bedrijven aan de digitale economie maar ook door de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsland.

Economische dynamiek
"De economische dynamiek rondom de digitale infrastructuur is vergelijkbaar met die van de beide fysieke mainports," zegt Michiel Steltman, directeur Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) en organisator van het onderzoek. "Uit de onderzoeken die we in 2013 en 2014 lieten uitvoeren, bleek al dat deze sector een belangrijk effect heeft op de economie en kansen biedt voor Nederland. Nu zien we ook het belang binnen een internationale context. Veel buitenlandse partijen kiezen voor ons land voor het vestigen van centrale functies als hoofdkantoren en datacenters en dat brengt directe werkgelegenheid," aldus Steltman.
Het rapport laat zien dat het internetverkeer in Nederland jaar op jaar met 22 procent groeit, de markt voor colocatie in datacenters met bijna vijftien procent en dat de Amsterdam Internet Exchange structureel tot ’s werelds grootste blijft behoren. Samen met de sterke positie van hosting- en cloud providers en de belangrijke rol die Nederland heeft in de domain name industrie geeft dat de digitale infrastructuur in Nederland onverminderd haar sterke internationale positie.

Factoren en randvoorwaarden
Het rapport schetst tevens de factoren en randvoorwaarden die aandacht vragen om de koppositie en de aantrekkingskracht van ons land vast te kunnen houden. Deze randvoorwaarden richten zich naast infrastructuur op aspecten als innovatie, toegang tot digitaal talent en samenwerking binnen ecosystemen. Steltman: "Het is daarom belangrijk om als bedrijfsleven en overheid stevig in te zetten op de kansen die de digitale infrastructuur biedt voor onze welvaart en werkgelegenheid. Maak bijvoorbeeld vaart met de uitvoering van de motie over de digitale mainport die de Tweede Kamer in 2015 aannam. De grootste fout die we kunnen maken is om digitale infrastructuur slechts te beschouwen als technologie. Dan missen we kansen voor economische ontwikkeling."

Brede samenwerking
Het onderzoek doet de aanbeveling om in te zetten op een brede samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en andere partijen in het maatschappelijk middenveld. Een belangrijk advies aan de overheid is om een ambitieuze digitale agenda op te stellen met een eenduidige visie op de rol die de digitale infrastructuur speelt voor de economische toekomst van Nederland.

Het rapport kan hier worden gedownload.
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.