Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
11 november 2016
 

Transitievergoeding wint snel terrein

 
 

De transitievergoeding is steeds vaker het uitgangspunt bij bedrijfsreorganisaties. Bijna de helft van de in 2016 afgesloten sociale plannen gaat reeds uit van de nieuwe wettelijke ontslagvergoeding.

Naar verwachting zal de oude berekeningssystematiek voor de ontslagvergoeding, de kantonrechtersformule, de komende twee jaar helemaal verdwijnen.
 
Ontslagvergoeding
Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse bericht over het verloop van het arbeidsvoorwaardenoverleg. Van de 56 sociale plannen die in 2016 werden afgesloten, waren 26 gebaseerd op de transitievergoeding. Eveneens 26 waren nog gebaseerd op de kantonrechterformule. De rest hanteerde een ander uitgangspunt voor het bepalen van de ontslagvergoeding.
 
Werk en zekerheid
De transitievergoeding is in de wet opgenomen sinds 1 juli 2015 als onderdeel van de Wet werk en zekerheid, waarin het ontslagrecht ingrijpend werd gewijzigd. De transitievergoeding is onder meer bedoeld om ontslagen werknemers in staat te stellen om bijvoorbeeld bij- of omscholing te volgen. Het staat bedrijven vrij om de ‘kale’ transitievergoeding toe te passen of in een sociaal plan iets ‘extra’s’ af te spreken. Dat laatste is in driekwart van de regelingen met een transitievergoeding het geval. Daarbij gaat het om vermenigvuldiging van de transitievergoeding met een factor of om bijvoorbeeld een extra vergoeding voor werknemers die aangeven direct te zullen vertrekken.
 
Cao-seizoen
Het cao-seizoen als zodanig verloopt tot dusver zonder noemenswaardige problemen. Het aantal conflicten en het aantal stakingsdagen blijft laag. In oktober kwamen negen nieuwe cao’s tot stand. De gemiddelde afgesproken loonstijging in die cao’s is 1,34 procent. Dat is lager dan het jaargemiddelde van 1,49 procent.
In 2016 verlopen in totaal 436 cao’s. Tot en met oktober zijn 256 daarvan – 59 procent - al vernieuwd. Procentueel is dat evenveel als in vorige jaren. De lage oktober-score leidt niet tot een achterstand.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken