Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
1 november 2016
 

ZZP’ers die subsidie van gemeenten ontvangen, lopen financieel risico

 
 

De maatregelen met betrekking tot de opleidingsvouchers die de gemeente Amsterdam wil verstrekken aan ZZP’ers, die op bijstandsniveau zitten, moeten worden getoetst aan het Europese staatssteunrecht.

Dat zegt juriste Martine Vidal van My Legal Minute. "Het staatssteunrecht bewaakt het Level Playing Field tussen ondernemingen. Het voorkomt dat bepaalde ondernemingen financieel worden gesteund en dat daardoor het Level Playing Field wordt verstoord."
 
Openheid
ZZP Netwerk Nederland roept de gemeente Amsterdam derhalve op om openheid te geven over de rol die de gemeente zelf heeft in dit project.  "Die exacte rol is namelijk niet helder," stelt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland. "De ZZP-vouchers zijn een experiment van de Universiteit van Amsterdam. Ten behoeve van onderzoek. Maar de gemeente Amsterdam is uitvoerder van dit experiment. Bovendien hebben de gemeenteraadsfracties van D66 en VVD in Amsterdam het initiële plan voor deze ZZP-vouchers ingediend. Dit liet VVD-Tweede Kamerlid Eric Ziengs vorige week al op BNR Nieuwsradio weten. En dus is er ook een verantwoordelijkheid voor de gemeente. Er is echter geen duidelijkheid of die toets aan het Europees Staatssteunrecht daadwerkelijk is geweest. Amsterdam dient hier – ten behoeve van de ZZP’ers in de stad – duidelijk over te zijn. Daarnaast roepen we andere gemeenten in Nederland op om elk ZZP-steunproject te toetsen aan dat Europees staatssteunrecht."

Risico's
Vidal vervolgt: "Indien de maatregelen niet getoetst zijn, dan lopen ZZP’ers die gebruik gaan maken van deze regeling de nodige financiële risico's. Het verkrijgen van onrechtmatige staatssteun zal immers moeten worden teruggevorderd (inclusief rente). De ZZP’er zal dus de dupe kunnen zijn van deze maatregelen." 
De gemeente Amsterdam is gisteren (donderdag) schriftelijk op de hoogte gesteld door ZZP Netwerk Nederland.
Vidal: "Wij willen weten of de maatregelen in Amsterdam zijn getoetst aan het staatssteunrecht. Ter bescherming van de ZZP’ers."
 
Juridisch kader
Helmers tot slot: "Hoewel we vanuit economisch en maatschappelijk perspectief elke vorm van oneerlijke concurrentie of bewuste marktverstoring absoluut afkeuren, is er dus ook een juridisch kader. ZZP’ers die gebruik maken van dergelijke vouchers, subsidies of stimuleringsprogramma’s dienen zich er bewust van te zijn dat er dus een financieel risico is, als er geen toetsing door de gemeente is geweest. In dit specifieke geval dient de gemeente Amsterdam openheid van zaken te geven."

 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken