Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemer stemt VVD

25 februari 2011 - Ondernemers zijn duidelijk over hun politieke voorkeur. De VVD is en blijft hun grote favoriet. 48,3 procent van de zelfstandigen geeft aan op 2 maart op de VVD te stemmen. D66 heeft op afstand de tweede plaats met 12,2 procent.

Dat blijkt uit een peiling die BusinessCompleet.nl hield onder 1.767 ondernemers. De respondenten geven ook aan wat zij bij de laatste landelijke verkiezingen hebben gestemd. D66 boekt winst en is met 12,2 procent de tweede partij voor het bedrijfsleven. Ook de VVD wint en blijft veruit de grootste ondernemerspartij met ruim 48 procent. De SP en PVV blijven vrijwel gelijk. Er is nog een en ander te winnen de komende dagen, met een groep zwevende kiezers van tien procent. 

Gedoogcoalitie krijgt meerderheid
CDA en PVV zijn vrijwel even groot en krijgen respectievelijk 6,5 en 6,8 procent. Het bedrijfsleven geeft daarmee de gedoogcoalitie een meerderheid van 61,5 procent van de stemmen. Als het aan de ondernemer ligt, zou de gedoogcoalitie dus de gewilde meerderheid in de Eerste Kamer halen. 

Links niet populair
Alle links georiënteerde partijen scoren slecht bij het bedrijfsleven. De PvdA krijgt als grootste linkse partij in de Tweede Kamer, steun van slechts 8,7 procent van de ondernemers. Opgeteld krijgen de partijen GroenLinks, PvdA en de SP twintig procent van de ondernemersstemmen. Dat zou goed zijn voor vijftien zetels in de Eerste Kamer, tegenover 28 zetels die de partijen nu hebben.
Slechts 5,2 procent van de respondenten vindt dat linkse partijen opkomen voor de belangen van de ondernemer. Daarentegen vindt 70 procent dat de VVD voor deze belangen opkomt. 

Bevoegdheden provincie onduidelijk
Nog geen vijfde van de ondernemers weet exact over welke onderwerpen de Provinciale Staten mogen beslissen. Maar weinig respondenten vinden bovendien dat deze komende verkiezingen relevant zijn voor het bedrijfsleven. Een krappe 26 procent geeft aan dat het provinciale beleid in grote mate het regionale ondernemersklimaat beïnvloedt. 

Ondernemer wil meer invloed provincie
Het bedrijfsleven wenst bovendien een grotere invloed door de provincies op het regionale beleid. Ruim 70 procent geeft aan dat gedeputeerden in toenemende mate zelf mogen bepalen wat er in hun regio gebeurt. Dat zou het profiel van de provinciale staten zeker ten goede komen en tegen de trends in gaan. De landelijke politiek zinspeelt op de opheffing dan wel samenvoeging van de provincies. 

Hoge opkomst verwacht
Ruim 82 procent van de ondernemers geeft aan waarschijnlijk te gaan stemmen. Dat is beduidend hoger dan de landelijke trend. Men verwacht dat nog niet de helft van de totale stemgerechtigde bevolking gaat stemmen. Slechts een op de zeven respondenten geeft aan misschien of helemaal niet te gaan stemmen. Dat lijkt ook te komen doordat de uitslag van deze verkiezing de verhoudingen in de Eerste Kamer bepaalt en daarmee het draagvlak van de coalitie. 

Rutte meest daadkrachtig
Een op de drie ondernemers geeft aan dat minister-president Rutte van de VVD de meest daadkrachtige bestuurder van dit moment is. Opvallend is dat minister De Jager van Financiën duidelijk meer stemmen krijgt dan zijn CDA-partijgenoot en partijleider Verhagen, die minister van EZ, Landbouw, Innovatie en vicepremier is. Zij krijgen respectievelijk 23 en slechts vier procent van de voorkeursstemmen. Het kabinet krijgt van de ondernemers een cijfer 6,1. 

Sociaal maar vooral zakelijk
De ondernemer kijkt vooral naar de standpunten van politieke partijen op het gebied van economie, ondernemersklimaat en mobiliteit. Daarnaast vindt het bedrijfsleven gezondheidszorg en onderwijs belangrijke onderwerpen bij de politieke keuze. Deze issues eindigen respectievelijk op de vierde en vijfde plaats. Defensie, landbouw, kunst en cultuur zijn voor de ondernemer ondergeschikt bij zijn keuze in het stemhokje. 

Reacties politiek
Sharon Gesthuizen Tweede Kamerlid voor de SP: "De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat er voor de SP nog een hele wereld te winnen is. Blijkbaar laat de SP nog niet voldoende zien dat wij juist opkomen voor de kleine ondernemers, dat wij hart voor de zaak hebben. Wij denken dat de VVD namelijk vooral opkomt voor de belangen van de grote ondernemers en niet voor het mkb. Volgens mij is de VVD vooral bezig met het verlagen van de belastingen en tegelijkertijd snijden ze fors in de subsidies voor bijvoorbeeld innovatie. En dat soort subsidies zijn vooral voor de kleinere ondernemers bedoeld."
Stef Blok, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer: "De massale steun van ondernemers voor de VVD en het kabinet is goed nieuws. Zij zijn de mensen die er voor zorgen dat de economie weer uit het dal klimt, hun steun is dus ontzettend belangrijk. Daarom hoop ik ook dat al die ondernemers, en natuurlijk alle andere kiezers, op 2 maart ook echt gaan stemmen."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.