Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
26 oktober 2016
 

Burn-out? Niet met deze zes tips

 
 

Als zzp’er moet u het risico op een burn-out niet te laag inschatten. Het zzp bestaan is vaak stressvol, dus het kan ook u overkomen. Een burn-out kenmerkt zich door emotionele uitputting en neerslachtigheid.

Het voelt alsof er letterlijk iets in uw hoofd is doorgebrand. Het duurt lange tijd om te herstellen en dat kan funest zijn voor u als zzp’er.
Daarom: zes tips om een burn-out te voorkomen van de kenners van Centraal Beheer.
 
1. Zorg dat u voldoende ontspant
Veel zzp’ers kennen maar een stand: de altijd-maar-doorgaan-stand. Als u voor uzelf werkt, komt alles op u neer. Stilstaan lijkt geen optie. Maar als stilstaan geen optie is, gaat u over uw eigen grenzen heen. Doet u dat stelselmatig, dan is het risico op een burn-out reëel. Als zzp’er moet u de tijd nemen om te ontspannen en bij te komen van de dagelijkse hectiek. Gun uzelf voldoende pauzes, vrije avonden, weekenden en vakanties. Kijk vooruit en blokkeer bepaalde momenten in uw agenda. Als u zich laat meeslepen door de waan van de dag, zit uw agenda voor u het weet zeven dagen per week vol.

2. Wees niet altijd bereikbaar
De wereld vergaat niet als u uw laptop dichtklapt of uw telefoon uitzet. Gun uzelf de luxe om niet bij ieder geluidje omhoog te hoeven schieten om uw telefoon te bekijken. Ook uw sociale media kanalen hoeven niet vierentwintig/zeven gemonitord te worden. Die constante prikkels kunnen schadelijk zijn voor uw mentale gezondheid.

3. Beweeg voldoende
Bewegen is ook iets waar u uzelf de tijd voor moet gunnen. Regelmatig sporten houdt niet alleen uw lijf gezond, maar ook uw geest. Dat betekent niet dat u zich moet pijnigen met een rondje hardlopen om fysiek en mentaal in vorm te blijven. Kies voor een sport die u ook écht leuk vindt. Dat maakt het een stuk makkelijker uw sportuurtje niet in te ruilen voor een zakelijke afspraak.

4. Slaap voldoende
U hebt ze vast wel eens voorbij zien komen: artikelen waarin de meest succesvolle ondernemers vertellen dat ze per nacht slechts een paar uur slapen. Misschien is dat echt zo, misschien zeggen ze het omdat het interessant klinkt. Gemiddeld genomen heeft een mens acht uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Luister naar uw lichaam en pak de uren die u nodig hebt om u uitgeslapen te voelen. Structureel te weinig slapen is zeer slecht voor uw mentale welzijn.

5. Houd afstand van mensen die energie kosten
Er zijn mensen die u energie geven en mensen die u veel energie kosten. Zeker op momenten wanneer u voelt dat u minder energie hebt, moet u afstand nemen van die laatste groep. Dat kan lastig zijn, als het om mensen gaat die dicht bij u staan of die u nodig hebt als zzp-er. Vraag uzelf in zo’n geval af wat u aan vrienden hebt waar u geen energie van krijgt, maar die u energie kosten. Hebt u klanten die dit doen? Kies dan ook voor uzelf  en neem het omzetverlies voor lief.

Zoek hulp
Lukt het u ondanks deze tips niet om te ontspannen? Zoek dan hulp voor het te laat is. Denk aan een coach die u kan helpen met timemanagement en het stellen van prioriteiten. Ook mindfulness en yoga kunnen u helpen rust te vinden. Onderschat niet wat stress met uw lijf kan doen en trek op tijd aan de bel als u voelt dat het mis dreigt te gaan. Onthoudt dat een burn-out iedereen kan overkomen; sluit daarom als zzp’er altijd een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Want hoe graag u ook wilt geloven dat het niet zo is: ook u kunt een burn-out krijgen.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken