Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 oktober 2016
 

Zzp’er in financiële sector dupe van wet DBA

 
 

Acht op de tien HR-professionals geven aan steeds vaker voor een flexibele schil te kiezen dan voor vaste mensen. Dat blijkt uit een onderzoek van FBD Bankmensen onder zo’n 50 HR-professionals in de financiële sector.

Opvallend is dat een meerderheid van de HR-professionals aangeeft minder snel geneigd te zijn voor zzp’ers te kiezen door de invoering van de wet DBA. Hierdoor zien zzp’ers mogelijk hun omzet dalen.
"Er is natuurlijk veel te doen om de invoering van de wet DBA en het afschaffen van de VAR," vertelt Henk Kelder, directeur van FBD Bankmensen. "Het is vervelend voor zelfstandigen in de financiële sector dat er meer voor flexwerkers dan zzp’ers gekozen wordt, aangezien zelfstandigen ook geen impact hebben op veranderende regelgeving. Mogelijk is dit een tijdelijke trend en keert het tij als er meer duidelijkheid is rondom de modelcontracten."

Vraag naar specialisten groeit
Het onderzoek van de detacheerder laat nog een andere opvallende uitkomst zien. Steeds meer werk bij financiële instellingen lijkt namelijk alleen maar gedaan te kunnen worden door specialisten. Althans, daar is drie op de vier HR-professionals het over eens.
"Dat zoveel werk alleen door specialisten gedaan kan worden, verklaart voor een heel groot deel de vraag naar flexibele arbeid. Specialisten kunnen immers aangehaakt worden op een of meerdere projecten waar ze waarde toevoegen. Na een bepaalde periode is het project afgerond en de kennis mogelijk overgedragen, maar zit een bedrijf niet aan een vaste kracht vast," aldus Kelder.

Werknemers willen ook vaker flex
Het feit acht op de tien HR-professionals liever kiezen voor een flexibele schil dan voor vaste werknemers, lijkt weerklank te vinden in de aanbodzijde van de arbeidsmarkt. Ongeveer zes op de zeven HR-professionals stellen namelijk dat ook professionals in de financiële sector liever flexibel werken dan voorheen.
"Dat professionals in de financiële sector liever flexibel dan vast werken, kent een aantal oorzaken. Je merkt dat er meer in opdrachten dan in banen gedacht wordt: financials vragen zich af waar ze bepaalde kennis halen of bepaalde ervaring opdoen. Daarnaast biedt een flexibel arbeidsbestaan afwisseling, zelfstandigheid en ondernemerschap. En dat zijn, volgens ons, de eigenschappen die bij professionals in deze sector het verschil gaan maken," besluit Kelder.
 
Het onderzoek van FBD Bankmensen loopt nog en is bereikbaar via deze link. Deelnemers krijgen na het afronden van het onderzoek (kosteloos) een indicatie hoe ze anticiperen op de veranderende arbeidsmarkt en de veranderingen in de financiële sector.

 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Peter  |   | 
20-10-2016
 | 
09:35 uur
De markt vraagt om flexibele mensen en arbeid, de Wet DBA zorgt dat de zzp' er in veel gevallen wordt beperkt. Is er als er sprake is van specialistisch werk voor een tijdelijk project ook een modeloverenkomst die waterdicht is, is de vraag. Dan zijn er alleen winnaars lijkt mij.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken