Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

24 februari 2011 - De euro-bv of de Britse limited, een goedkoop alternatief voor de bv, wordt nogal eens misbruikt. Bij bijna tweederde van de faillissementen van deze rechtsvorm blijkt sprake van wanbeleid.

Dat concludeert Het Financieele Dagblad na een onderzoek onder 123 faillissementen van dit soort bv’s. In 79 gevallen bleek sprake van onbehoorlijk bestuur. Dat varieerde van het leeghalen van het bedrijf vlak voor het faillissement tot een ontbrekende boekhouding en verdwenen bestuurders. Bij de overige 44 faillissementen waren vaak eveneens aanwijzingen voor fraude maar omdat de boedel veelal leeg was, was er geen geld voor nader onderzoek. Het werkelijke percentage misbruik zou dus veel hoger kunnen zijn. 

Minder strenge regels
De regels voor de oprichting van een euro bv zijn veel minder streng dan bij een gewone bv. Zo is de kapitaalstorting van 18.000 euro niet verplicht, evenmin als een bezoek aan de notaris. Ook is geen verklaring van geen bezwaar nodig. Niet zo vreemd dus dat deze rechtsvorm populair is. Het FD concludeert echter dat de euro bv en limitied een 'verkeerd soort ondernemers' aantrekt. Ook personen met een strafblad of die eerder betrokken waren bij faillissementen, kunnen via deze rechtsvorm immers eenvoudig een nieuw bedrijf starten. 

Flex BV
Nederland krijgt overigens een nieuw soort bv, de flex-bv. Bij deze vorm verdwijnt die (toch relatief zinloze) kapitaalseis van 18.000 euro, maar blijft de toetsing door het ministerie van Justitie in stand.


Bron: Z24 Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.