Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
1 september 2016
 

Kwart bedrijven heeft moeite met vinden stagiair

 
 

Een op de vier bedrijven heeft moeite met het vinden van een goede stagiair. Dat blijkt uit de jaarlijkse Nationale Stagemonitor 2016, een onderzoek van StudentenBureau. Met name mkb-bedrijven worstelen met dit issue, omdat ze zich te weinig kunnen verplaatsen in jongeren.

Met hun stoffige en oude imago zijn ze ten opzichte van de grote spelers op de markt niet aantrekkelijk genoeg.
Bedrijven gaan daarnaast ook pas tien weken voor de start van de stageperiode zoeken naar een geschikte stagiair. Rijkelijk laat, want studenten vinden gemiddeld al dertien weken voor de start van de stageperiode een stage. Dat heeft te maken met de richtlijnen van onderwijsinstellingen, die al vroeg aansturen op een gedegen onderzoeksopzet.
 
Mismatch met jongeren
"Mkb-bedrijven weten niet alleen minder goed stagiairs aan te trekken; er lijkt ook een echte cultuurkloof tussen generaties te zijn. Jongeren hebben bijvoorbeeld minder gevoel voor hiërarchie. Zonder blikken of blozen vertellen ze de directeur van een mkb-onderneming hoe het beter kan," vertelt Hanneke Versteege, onderzoeker vanuit StudentenBureau. 
 
Telefoon- en social mediagebruik
Een andere veelgehoorde klacht vanuit het mkb is het telefoon- en social mediagebruik: "De hele dag zitten ze op hun telefoon," vertellen mkb-ondernemers StudentenBureau. Ook focussen jongeren zich veel op zichzelf en hun eigen ontwikkeling, in plaats van zich af te vragen hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan het stagebedrijf. "Daar ligt de uitdaging voor organisaties: de nieuwe generatie leren dat ze waarde moeten toevoegen aan het grotere geheel: de bedrijven waar ze stagelopen," stelt Versteege.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken