Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 juli 2016
 

Bv verliest aan populariteit onder zzp’ers

 
 

Zzp’ers staan voor vele keuzes. De rechtsvorm waarin zij hun onderneming oprichten is daar één van. De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm, terwijl de bv steeds meer aan populariteit verloor in de jaren voorafgaand aan de nieuwe Wet DBA, blijkt uit onderzoek van ZP Facts.

Deze marktmonitor voor zelfstandig professionals (zp'ers) in de zakelijke dienstverlening signaleert dat er momenteel een lichte stijging is in de uurtarieven van zp"ers, waardoor een opwaartse trend in het aantal zp'ers dat voor een bv kiest mogelijk is.

Inschrijvingen KvK 
Van de inschrijvingen die de Kamer van Koophandel (KvK) in 2015 binnen kreeg is negen op de tien een inschrijving van een zzp’er. Hiermee maken zzp’ers ondertussen circa driekwart van alle ingeschreven ondernemingen bij de KvK uit. Uit het onderzoek van ZP Facts blijkt dat bijna twee derde van de zp"ers een eenmanszaak heeft. De bv is met bijna een derde opvolgend een populaire bedrijfsvorm (31,5 procent). Overige rechtsvormen, zoals de vof, coöperatie en maatschap, worden minimaal gekozen.
 
Bv verliest al jaren aan populariteit
Zelfstandig professionals met een bv hebben een gemiddeld uurtarief van 90,94 euro, versus 82,86 euro voor zelfstandigen met een vof en 78,89 euro voor zp’ers met een eenmanszaak. Dit valt te verklaren doordat zp"ers met een hoger uurtarief sneller kiezen voor een bv. Het starten van een bv is voor een zp"er fiscaal aantrekkelijker naarmate zijn winst, wat sterk samenhangt met zijn uurtarief, hoger is. Over het algemeen wordt de grens van een winst van 150.000 euro per jaar aangehouden als break even point.
In de jaren 2007 en 2008, vlak voordat de financiële crisis uitbrak, schreven jaarlijks zo’n 40 procent van de zp'ers zich met een bv in bij de KvK. In de jaren daarna is dit snel gedaald naar iets meer dan twintig procent op jaarbasis. Dalende uurtarieven en onzekerheid over de hoogte van de jaarwinst lijken hier de grootste redenen van te zijn geweest. In 2012 zijn de regels om een bv te starten geflexibiliseerd, de zogenoemde Flex bv. Dit heeft ogenschijnlijk weinig zp’ers enthousiast gemaakt een bv te starten.
 
Onzekerheid over winst
De afgelopen jaren hebben zp"ers te maken gehad met dalende uurtarieven. Daardoor viel de omzet en winst lager uit. Recent onderzoek van ZP Facts liet zien dat de tariefbodem bereikt lijkt en de gemiddelde uurtarieven weer een opwaartse lijn laten zien. Boy Kruiswijk, directeur van ZP Zaken, de organisatie die ZP Facts elk kwartaal uitbrengt, over de onderzoeksresultaten: "In de crisisjaren was de onzekerheid groot over de hoogte van het uurtarief en daarmee de winst. Dan is de eenmanszaak een veilige keuze. Als de stijging in uurtarieven en het opdrachtenaanbod doorzet en nadien over een langere periode stabiel blijft, is een stijging in het aantal bv"s te verwachten."
 
Invloed Wet DBA
Met de komst van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) per 1 mei 2016 is het risico op naheffing van sociale lasten door de Belastingdienst nadrukkelijker aanwezig. De zogeheten declarabele uren bv (DUBV) wordt gepresenteerd als oplossing voor het afhechten van dit risico. Kijkend naar recente voorlopige CBS-cijfers van het totale aantallen bedrijven in de zakelijke dienstverlening, die niet gespecificeerd zijn naar zzp"ers, is een  relatief grotere toename in het aantal bv"s zichtbaar dan voorgaande kwartalen. De groei is met 1,43 procent in het tweede kwartaal en 2,05 procent tot op heden in het derde kwartaal van 2016 hoger dan de gemiddelde ontwikkeling in de laatste twee jaar. Kruiswijk: "In hoeverre deze groei samenhangt met de DUBV valt nog niet met zekerheid te zeggen, maar we blijven de ontwikkelingen omtrent de Wet DBA en bijbehorende neveneffecten op de voet volgen. Het is niet uitgesloten dat te zijner tijd uit één van de komende ZP Facts rapporten zal blijken dat het aantal bv"s opgericht door zp"ers in een stroomversnelling terecht komt."
 
ZP Facts analyseerde voor dit onderzoek meer dan 12.000 uittreksels van de KvK en combineerde dit met de data van de bij kennisbemiddelaar HeadFirst aangesloten zp'ers.
 
Het laatste rapport van ZP Facts is hier te downloaden.

 
Doorsturen »  2 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter zzp-boekhouder  |   | 
20-07-2016
 | 
09:28 uur
Jaarlijks komen met zzp’ ers met een eenmanszaak langs omdat ze verhalen horen dat een BV fiscaal interessanter zou zijn. Net als in het artikel staat, ligt de grens meestal rond de 150k nettowinst. En zzp’ ers stonden –slechte economie in het verleden- en staan-wet dba- nu weer voor twijfels. Onder de 150k is een gewone bv fiscaal niet interessant, tenzij je uiteraard een BV start uit oog van risicoaansprakelijkheid.
Boekhouderzzp.com  |   | 
21-07-2016
 | 
11:23 uur
Wat ook meeweegt is dat je als zzp'er recht hebt op diverse aftrekposten die je als BV niet krijgt. Dit heeft zeker ook invloed op de bedrijfsvorm keuze.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken