Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Dataverlies kost gemiddeld 517. 000 euro per jaar

6 juli 2016 - Organisaties blijken niet goed in staat hun data te beschermen tegen nieuwe dreigingen. Hierdoor ervaren zij economische gevolgen op hun bedrijf, wanneer ze te maken krijgen met dataverlies. Dat blijkt uit de Global Data Protection Index 2016, een onderzoek dat EMC heeft laten uitvoeren in achttien landen waaronder Nederland.

Uit het onderzoek komt naar voren dat bedrijven succesvol zijn geweest in het reduceren van de vier grootste, meest bekende risico’s op het gebied van dataverlies. Deze risico’s bestaan uit falende hardware (van 53 procent in 2014, gedaald naar 45 procent in 2016), falende stroomtoevoer (van 39 procent naar 35 procent), falende software (van 38 procent naar 34 procent) en corrupte data (van 29 procent in 2014, gedaald naar 24 procent in 2016).
 
Niet voorbereid op het onbekende
Bedrijven blijken echter niet voorbereid te zijn op nieuwe, nog onbekende dreigingen. Vergeleken met de Global Data Protection Index die EMC in 2014 publiceerde, groeide het aantal bedrijven dat het afgelopen jaar te maken had met dataverlies of een verstoring met dertien procent. Dat heeft bedrijven gemiddeld 820.000 euro (914.000,- dollar) gekost.
 
Dataverlies in Nederland
EMC heeft voor de Global Data Protection Index ook Nederlandse beslissers ondervraagd. Zeker 46 procent van hen heeft het afgelopen jaar te maken gehad met ongeplande systeemuitval en 20 procent heeft (daarbij) data verloren. De kosten die daarmee gemoeid waren bedroegen in Nederland gemiddeld 517.000 euro (577.000 dollar). Voor 73 procent van de organisaties in Nederland is dat een bron van zorg omdat zij er niet geheel van overtuigd zijn dat zij data weer terug kunnen halen na ongeplande systeemuitval of wanneer data beschadigt raakt.
EMC heeft het onderzoek opnieuw laten uitvoeren om organisaties bewust te maken van de snelheid waarmee dreigingen gericht op enterprise-data veranderen. Op basis van het onderzoek zijn er drie belangrijke uitdagingen geformuleerd die aan de basis staan van een moderne beveiligingsstrategie.
 
1. Bedreiging voor back-up data
Bijna een kwart (23 procent) van de onderzochte bedrijven heeft te maken gehad met dataverlies of ongeplande systeemuitval dankzij een externe security-dreiging. Dat percentage neemt toe tot meer dan een derde (36 procent) wanneer interne dreigingen ook worden meegerekend. In Nederland ligt dat percentage met 42 procent nog hoger. Bedrijven hebben te maken met een toenemend aantal dreigingen, niet alleen voor hun primaire data, maar ook data die geback-upt is. Het gaat hierbij om cybercriminelen die data versleutelen en geld eisen om deze versleuteling op te heffen en andere risico’s voor back-up-data.
 
2) Bedreiging voor data in de cloud
Meer dan 80 procent van de onderzochte respondenten geeft aan dat zijn organisatie binnen twee jaar ten minste acht belangrijke business-applicaties (in z'n geheel of een deel daarvan), zoals CRM, ERP of BI, in de publieke cloud heeft draaien. Meer dan de helft maakt al gebruik van een e-mailoplossing uit de publieke cloud. Gemiddeld is dertig procent van de gehele IT-omgeving gebaseerd op de publieke cloud (in Nederland 29 procent). In Nederland is maar liefst 42 procent er niet zeker van dat de data die zij in de cloud hebben opgeslagen helemaal veilig is. Toch beschermt minder dan de helft cloud-data tegen corruptie en mogelijk verlies.
 
3) Data recovery en flash storage
Meer dan 70 procent van de onderzochte bedrijven is er niet zeker van dat het alle systemen en data terug kan zetten na dataverlies of ongeplande downtime van systemen. Er is ook twijfel over de prestaties van het datacenter. Zo geeft 73 procent aan er geen vertrouwen in te hebben dat hun oplossingen in staat zijn om te gaan met de veel snellere prestaties en nieuwe mogelijkheden van flash storage. Dit percentage is in Nederland met 66 procent wel lager dan het wereldwijde gemiddelde, maar is nog steeds aanzienlijk.
 
Verwoestende aanvallen
David Goulden, Chief Executive Officer, EMC Information Infrastructure: "Onze klanten hebben te maken met dreigingen die snel veranderen en van verschillende kanten op hen afkomen. Zo moeten ze hun moderne cloud computing-omgevingen beschermen en tegelijk beducht zijn op verwoestende cyber-aanvallen. Ons onderzoek toont aan dat veel bedrijven zich niet bewust zijn van de potentiële impact van zo’n aanval en zich daar ook niet afdoende tegen beschermen. Dat is misschien nog wel de grootste bedreiging."
 
Download het volledige Global Data Protection Index-rapport waarin alle onderzoeksresultaten te zien zijn.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.