Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 juli 2016
 

Meeste bedrijfsongevallen door falende machinebeveiliging

 
 

Jaarlijks zijn 230.000 werknemers slachtoffer van bedrijfsongevallen. Dit heeft grote financiële gevolgen voor werkgevers omdat ze te maken krijgen met hoge kosten door onder andere WAO, boetes en vervangingskosten. Veel ongevallen kunnen met de juiste machine beveiliging worden voorkomen.

Dat stelt Koning & Hartman. Bij een arbeidsongeval krijgen werkgevers vaak te maken met hoge kosten waar geen productie tegenover staat. Kosten voor dodelijke ongevallen kunnen wel oplopen tot 70.000 euro terwijl WAO kosten kunnen oplopen tot 110.000 euro. Daarnaast zijn er nog overige kosten waar werkgevers rekening mee moet houden waarvan o.a. vervangingskosten, administratie lasten, eventuele boetes en imagoschade.

Verplichte inventarisatie
Werkgevers zijn verplicht om in kaart te brengen welke gezondheid- en veiligheidsrisico’s er in hun bedrijf zijn en een plan op te stellen met maatregelen om deze risico's te verminderen. Ondanks de plicht van werkgevers om te voldoen aan de ARBO-wet regels, zijn er jaarlijks meer dan 230.000 werknemers slachtoffer van bedrijfsongevallen, waarvan een derde (tijdelijk) niet meer kan werken en waarvan minstens 80 ongevallen dodelijk zijn. Onderzoek van het RIVM wijst uit dat zo'n 80 procent van de ongevallen waarbij medewerkers gewond raken door machines te wijten zijn aan falende machinebeveiliging.

Werknemers lopen risico als er situaties ontstaan waar de werknemer bijvoorbeeld kan uitglijden of vallen, aangereden kan worden, bekneld kan raken, of zich kan verwonden aan bewegende objecten. Vaak zijn de ongevallen te wijten aan het falen, omzeilen, en uitschakelen van beveiligingssystemen. Om risico’s te beperken zijn de juiste veiligheidsmaatregelen in, op en rondom de machines van groot belang.

Bekijk hier de infographic over Machine Safety.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken