Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
22 juni 2016
 

Nederlandse ondernemers zijn idealistisch

 
 

Een kwart van de Nederlandse ondernemers heeft een idealistische drijfveer. Ze ondernemen om een droom te realiseren, of streven naar duurzaam ondernemen met balans tussen mens, milieu en winst. Dat blijkt uit onderzoek van Tom, uitgevoerd door Maurice de Hond.

De top drie van drijfveren bestaat uit kwaliteit leveren (twintig procent), onafhankelijkheid nastreven (zestien procent) en geld verdienen (zestien procent).

Verandering
De drijfveren van ondernemers zijn flink veranderd. Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Voor vier procent van de ondervraagde ondernemers was dat de oorspronkelijke drijfveer; nu is dat met elf procent bijna drie keer zoveel. Ook wordt het nastreven van onafhankelijkheid minder belangrijk. Voor bijna de helft van de ondernemers was dit de oorspronkelijke drijfveer (49 procent), tegenover slechts zestien procent nu.

Consequent
Ondernemers die hun bedrijf begonnen met een streven naar duurzaam ondernemen, blijven hun drijfveer het meest trouw. Voor 71 procent van deze ondernemers is duurzaamheid nog altijd het belangrijkst. Gevolgd door ondernemers die geld verdienen als oorspronkelijke drijfveer hadden (45 procent) en ondernemers die een droom wilden realiseren of kwaliteit wilden leveren (beide 31 procent). Martin Schuurman, directeur van Tom: "Dit bevestigt het beeld dat ondernemers Nederland veranderen. Ze hebben impact op hun bedrijf, maar ook op hun omgeving en op de samenleving. Hun wil om bij te dragen aan een houdbare samenleving wint daarbij aan belang."

Bewust
Twee derde van de ondernemers koos bewust voor het ondernemerschap. Ruim de helft (55 procent) van de ondernemers vindt de reden waaróm of hóe ze ondernemen, belangrijker dan wát ze doen (45 procent). Vooral ondernemers die bewust ondernemer werden vinden het waaróm van hun ondernemerschap belangrijk. Van hen vindt ruim een derde de drijfveren, idealen en ambitie het belangrijkst (36 procent). Ondernemers die geen werk konden vinden en daarom ondernemer werden, houden zich hier het minst mee bezig (twintig procent). Zij hechten de meeste waarde aan wat ze doen (58 procent).

Motivatie
Ondernemers raken het meest gemotiveerd door tevreden klanten. Bijna de helft (49 procent) van de ondernemers wordt hierdoor geïnspireerd. Voor vrouwen (53 procent) geldt dat sterker dan voor mannen (45 procent). Terwijl voor mannelijke ondernemers juist uitdagende opdrachten meer motiveren (zeventien procent) dan voor vrouwelijke ondernemers (elf procent). Onderaan de motivatielijst staat waardering van medewerkers; dat is voor een procent van de ondernemers de belangrijkste motivator.

Horizon
In hun onderneming richt de helft van de Nederlandse ondernemers zich op de langere termijn (52 procent): op volgend jaar of nog verder weg. Voor een op de tien ondernemers is die horizon juist de volgende dag. Mannen en hoger opgeleide ondernemers hebben een langere horizon dan vrouwen en lager opgeleide ondernemers. Ruim de helft van de mannen (57 procent) en de hoger opgeleiden (55 procent) is gericht op het volgende jaar of verder. Onder vrouwen en lager opgeleide ondernemers is ruim de helft (55 procent) georiënteerd op de volgende maand of korter.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
E-rijden nog steeds beloond
Het aantal elektrische auto's neemt toe. Vorig jaar zijn er weer meer volledig elektrische auto's verkocht.
Welke hypotheek past bij de zzp'er?
Hoeveel hypotheek je als zzp’er kunt krijgen hangt af van een aantal zaken. De hoogte van je inkomen is natuurlijk van het grootste belang.
Fleet Management inzetten voor uw bedrijf: dit zijn de voordelen
Steeds vaker wordt er binnen bedrijven die te maken hebben met transportkosten en logistiek, gebruik gemaakt van Fleet management.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Financiele schade beperken als zzp'er: welke verzekeringen zijn belangrijk?
De financiele schade voor uiteenlopende risico's is te beperken met zzp verzekeringen.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken