Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Weinig stakingsdagen in 2016

9 juni 2016 - Het cao-jaar 2016 verloopt tot dusver relatief rustig. Vergeleken met vorige jaren is het aantal stakingen laag. Tot dusver waren er dit jaar zeven stakingen, een aantal dat naar verwachting de komende weken niet zal stijgen. Gemiddeld worden sinds 1999 in de eerste helft van een jaar veertien stakingen geteld. Vorig jaar was dat aantal dertien, in 2014 zelfs 25.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen.
Volgens AWVN is sprake van een ‘gestaag verlopend cao-seizoen met een relatief hoog aantal nieuwe akkoorden en betrekkelijke arbeidsrust’. In 2016 lopen 418 cao’s af, voor twee miljoen werknemers. Tot dusver werden dit jaar 143 cao’s afgesloten voor 1,4 miljoen werknemers. Dat is 34 procent van alle cao’s die in 2016 aflopen - procentueel iets meer dan in andere jaren in de eerste vijf maanden.
 
Koopkrachtstijging
In mei werden achttien nieuwe akkoorden gesloten. De door werkgevers en werknemers vorige maand afgesloten cao’s kennen een loonafspraak van 1,5 procent. Dat is gelijk aan het gemiddelde van 1,5 procent van de eerdere maanden van het jaar en betekent een koopkrachtstijging van meer dan drie procent voor werknemers.
 
Stabiel
Afgezien van de uitschieters bij de overheid (2,5 procent of meer in twee overheids-cao’s) is de trend in het cao-jaar volgens AWVN een voortzetting van de afgelopen twee jaar en daarbij opmerkelijk stabiel. Loonafspraken in de marktsector bevinden zich vrijwel allemaal op de bandbreedte tussen 1,0 en 2,0 procent waarbij laatstgenoemd percentage het vaakst voorkomt.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.