Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 juni 2016
 

Tips voor het afsluiten van een hypotheek als zzp’er

 
 

De ongekende lage rentes en de aantrekkende woningmarkt en economie zorgt ervoor dat ook zzp’ers hun slag willen slaan op de woningmarkt. Maar is een hypotheek afsluiten als zzp’er wel zo gemakkelijk? Nee, maar onmogelijk is het ook niet.

Steeds meer banken zetten hun deuren open voor de zelfstandige ondernemer. Maar waar moet de zzp’er rekening mee houden? René Meijer, oprichter van Boekhouderzzp.com: "Veel zzp’ers willen graag een hypotheek afsluiten, maar hebben hun financiële situatie niet goed op orde of niet inzichtelijk genoeg voor de hypotheekverstrekker. Dat is dan ook direct de eerste tip: zorg dat u als zzp’er uw financiële situatie inzichtelijk hebt."
 
Zekerheid aantonen tegenover de hypotheekverstrekker
Wie als zzp’er aan de slag gaat weet dat de inkomstenstroom variabel is. Dat weet de hypotheekverstrekker natuurlijk ook en daar is niks mis mee. Echter is het wel belangrijk om inzicht te geven dat de inkomstenstroom over een heel jaar stabiel zijn. De hypotheekverstrekker wil namelijk zekerheid dat de zzp’er de betalingsverplichtingen kan voldoen, nu en in de toekomst. Dat kan aantoont worden door de jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar voor te leggen. De volgende documenten zijn van belang:
 
 

  • Drie opeenvolgende jaarrekeningen.
  • Kopieën van de ingediende inkomstenbelasting (drie jaar).
  • Definitieve aanslagen inkomstenbelasting (drie jaar).
  • Inkomsten partner.
  • Privé spaartegoeden.
Wanneer bovenstaande gegevens positief zijn heeft de hypotheekverstrekker al veel zekerheid om te bekijken of de maandlasten gedragen kunnen worden. Hiermee is de kans op een hypotheek als zzp’er aanzienlijk groter.
 
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Door de crisis zijn hypotheekverstrekkers en banken angstig geworden de afgelopen jaren. Of dit terecht of onterecht is laten we even in het midden. Feit is dat ‘zekerheid’ een sleutelwoord is geworden. Daarom is het verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Wanneer een zzp’er niet kan werken gaat de inkomsten vaak hard achteruit. Een dergelijke verzekering biedt hierin uitkomst.
 
Hypotheekadviseur inschakelen
Bovenstaande tips zijn de basis om een hypotheek te krijgen als zzp’er. Echter is het altijd verstandig om met een hypotheekadviseur om tafel te gaan. Iedere onderneming is uniek en daarom zijn er vaak ook diverse mogelijkheden en uitzonderingen van toepassing.

 
Doorsturen »  4 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Martien  |   | 
6-06-2016
 | 
14:01 uur
Dit is voor de zzp’er die net gestart is een probleem. Want die heeft geen 3 jaarrekening en aangiften daarvan. Daarbij komt vaak voor dat een startende zzp’er in de eerste jaren weinig verdient. De banken bepalen dan het inkomen op basis van het gemiddelde van die 3 jaren. Google even op `Hoeveel hypotheek kan ik krijgen`en je vind verschillende online berekenmodules.
peter zzp-boekhouder  |   | 
7-06-2016
 | 
00:26 uur
Zorg er inderdaad voor dat je alle papieren -aangifte Inkomstenbelasting, aanslagen IB, balans en winst- en verliesrekening oude jaren, bij de hand hebt, of liever nog, digitaal hebt. Bij een nieuwbouwproject is er vaak een locale bank die net iets verder gaat dan een andere bank omdat het een prestige-object is. De ZZP' er dient in de regel drie balansen te overleggen, jaarrekening is niet verplicht en kost alleen maar extra geld. De ZZP' er kan zijn boekhouder wel vragen tussentijdse cijfers te maken tm bv mei 2016, dan heeft de bank al een goede indicatie van het lopende jaar en de orderportefeulille/onderhanden werk. De zzp' er kan evt. melden dat hij nog voordeel kan halen uit middeling van inkomen, drie opeenvolgende jaren met hoge en minder hoge inkomens kunnen zorgen voor extra inkomstenbelastingteruggave, dit geld kan hij evt samen met zijn spaargeld inleggen/aan betalen op de woning
Marieke  |   | 
8-12-2016
 | 
14:37 uur
Ik heb mijn hypotheek afgesloten via https://www.abnamro.nl/nl/prive/hypotheken/zzp-hypotheek/index.html en dat ging erg makkelijk. Binnen 2 weken was alles rond.
Al hoorde ik laatst dat je bij de rabobank zelfs al binnen 1 week een hypotheek kunt afsluiten.
Erwin  |   | 
16-12-2016
 | 
09:14 uur
Marieke,

Zelf gedaan, zonder hypotheekadviseur? Knap. Wordt toch meer van deze tijd, al vind ik het gevoelsmatig toch fijn, om een sparringspartner en adviseur te hebben in dergelijke situatie.


Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Maak de kantine in je bedrijfspand compleet met deze tips
Bij een kantine is het belangrijk dat de juiste comfort aanwezig is. Men moet goed aan tafel kunnen zitten om te genieten van een heerlijke lunch.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken