Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
26 mei 2016
 

Wet DBA vermindert schijnzelfstandigheid niet

 
 

Per 1 mei 2016 is De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) voor zzp’ers afgeschaft en vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) en hierbij behorende modelovereenkomsten. De introductie van de Wet DBA is met name ingezet om schijnzelfstandigheid te verminderen.

 Onderzoek wijst uit dat ruim 68 procent van de ondernemers verwacht dat door de introductie van de Wet DBA de schijnzelfstandigheid niet vermindert. 
 
Wet DBA
De wet DBA regelt de relatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers en moet ervoor zorgen dat het financieel risico eerlijker verdeeld wordt, als er toch sprake is van een verkapt dienstverband. Waar het risico eerst bij de zzp’er lag, is dit nu een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Leidt de nieuwe wet tot de beoogde vermindering van schijnzelfstandigheid van zzp’ers?
 
Over het onderzoek
De Ondernemerstraining heeft onderzoek gedaan naar de verwachte consequenties voor ondernemers. Er werden 400 zelfstandig ondernemers ondervraagd, waarvan het merendeel werkzaam is in de zakelijke dienstverlening. De meerderheid van de respondenten (81,5 procent) maakte gebruik van de VAR verklaring. Een groot deel van de respondenten verwacht dat de schijnzelfstandigheid niet zal afnemen door de Wet DBA, dit aantal ligt op maar liefst 68,2 procent.

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter  |   | 
27-05-2016
 | 
14:53 uur
De krachtigste methode om menselijk gedrag te veranderen is die van straf en/of beloning. 68 procent zegt nu nog dat de schijnzelfstandigheid niet zal afnemen, tot 1 mei 2015 is er een soort coulacheperiode van de fiscus en worden in de meeste gevallen nog geen hoge boetes uitgedeeld. Volgt er wl straf als consequentie dan zal -volgens de operante conditionering van Pavlov -een groot deel van de 68 procent snel zijn mening wijzigen. Het was slimmer geweest om het gedrag van de zzp'er te veranderen d.m.v. beloning. Een positieve consequentie zorgt meer voor intrinsieke motivatie. Goed gedrag van de zzp'er belonen door een ieder met een winst boven de 25k wl de belastingvoordelen te geven -een positieve stimulus - en degene die niet aan de eis voldoet geen voordeel te geven. Een ABC'tje als model....

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken