Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
24 mei 2016
 

Zzp-inkomen niet meegenomen bij afsluiten hypotheek

 
 

Zzp’ers die een hypotheek hebben op hun woning, kregen deze in twee derde van de gevallen zonder dat hun zzp-inkomen hierin is meegenomen. Slechts in een op de vier zzp’ers is de hypotheek afgesloten op basis van hun zzp-inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in opdracht van Knab.

De traditionele grootbanken – ING, ABN AMRO (direct en via Florius) en Rabobank (direct en via Obvion) – hebben het grootste marktaandeel: in totaal loopt 50 procent van alle zzp-hypotheken via deze instanties. Als de zzp’er wordt gevraagd welke hypotheekverstrekkers goede hypotheken voor zzp’ers hebben, noemen zij echter met name Knab (61 procent), onderdeel van Aegon, en de labels van ABN AMRO en Rabobank: Florius (34 procent) en Obvion (30 procent). We kunnen de komende jaren wellicht een grote verschuiving van de grootbanken naar deze uitdagers verwachten.
 
Zzp-jaarcijfers verplicht
 De meest genoemde bijzondere voorwaarde (60 procent) is het verplicht overleggen van de jaarcijfers over de afgelopen drie jaar. Hoewel deze verplichting niet bij alle banken van toepassing is, geeft de grootste groep zzp’ers aan dit aanvaardbaar te vinden. Wel wenst vier op de tien zzp’ers dat ze slechts de jaarcijfers over het afgelopen jaar of de afgelopen twee jaar hoeft te overleggen. Een deel van de zzp’ers (28 procent) geeft aan geen hypotheek te hebben gekregen omdat ze zzp’er zijn.
 
Zzp’er onder water

Een op de zes zzp-hypotheken (zeventien procent) staat "onder water", ofwel de schuld op de woning – de hypotheek – is in deze gevallen hoger dan de waarde ervan. Het merendeel van de zzp’ers (63 procent) heeft het afgelopen jaar nog contact gehad met zijn hypotheekverstrekker, met name in verband met (extra) aflossen (38 procent) of het oversluiten van de hypotheek (31 procent).
 
De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter  |   | 
27-05-2016
 | 
13:34 uur
De bank cq. hypotheekverstrekker wil risico verkleinen en vraagt om drie jaarcijfers. 4 op de 10 zzp' ers heeft liever dat de bank uitgaat van twee jaarcijfers. Ik deel die mening, risico's dek je nl. niet -of niet alleen- in op basis van het verleden maar meer nog door te kijken naar de zzp' er an sich en naar zijn prognose cq. omzetstijging. Er zijn legio's zzp' ers die pas een jaar zijn gestart en al een winst pakken van een ton of meer, maar die tegen een administratieve blokkade -regel is regel- aanlopen. Zowel voor de bank -als voor de zzp' er- lijkt het slimmer om in zo'n specifiek geval uit de comfortzone te stappen en een uitzondering te maken en uit te gaan van maximaal twee jaarcijfers en een gedegen prognose m.b.t. het 'heden' Ún de toekomst. Meer yin minder yang...

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken