Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 mei 2016
 

Brandveilig ondernemen: vijf belangrijke tips

 
 

In de stomerij van Topcleaning ziet bedrijfsleider Ruben van Pelt het dagelijks voorbijkomen: kleding en ander textiel met brandschade. Na een brand in huis, maar vaak ook in bedrijfsruimtes. Elk jaar worden er namelijk tussen de 6.000 en 8.000 bedrijven getroffen door brand.

Dat betekent natuurlijk extra werk voor de stomerij, maar in samenwerking met de brandweer doet Topcleaning ook veel aan veiligheid en preventie. Zo ontwikkelde het bedrijf bijvoorbeeld speciale zakken voor het veilig verpakken van kleding die is besmet met asbest. Ook op het gebied van brandveilig ondernemen heeft Van Pelt nog wel een paar tips.

1. Inventariseer brandbare materialen
"Een brand overvalt u natuurlijk altijd," vertelt hij. "Vaak hebben ondernemers nauwelijks een idee van de risico’s die ze lopen. Maak daarom eens een grondige ronde door het bedrijfspand en kijk goed wat er allemaal aan brandbaar materiaal aanwezig is. U zult zien dat er veel is dat beter opgeruimd of veiliger opgeborgen kan worden."

2. Stel een ontruimingsplan op
"Hoe klein uw bedrijf ook is, zorg voor een ontruimingsplan," vervolgt Van Pelt. "Alleen al door er vooraf eens goed over na te denken vergroot ude kans dat in zo’n situatie allemaal veilig buiten komt. Op de website van de brandweer vindt u een duidelijk voorbeeld van een ontruimingsplan."

3. Brandpreventie en bestrijding
Van Pelt: "Aan de ene kant wilt u natuurlijk voorkomen dat er überhaupt brand uitbreekt en kuntu investeren in brandpreventie door bijvoorbeeld brandwerende gordijnen te gebruiken. Maar als er dan toch brand uitbreekt is het ook belangrijk dat er blusmateriaal aanwezig is om uitbreiding van de brand te voorkomen."

4. Dubbelcheck de elektra
"Maar liefst één op de drie branden ontstaat door een defect in de elektra," legt de bedrijfsleider uit, "Dat kan door kapotte bedrading komen, maar ook door onveilig gebruik van verlengsnoeren, het aan laten staan van apparatuur of achterstallig onderhoud. Een periodieke inspectie volgens de NEN 3140 is dan ook eigenlijk voor elk bedrijf noodzakelijk."

5. Kijk ook buiten goed rond
 "Pallets die nog opgeruimd moeten worden, vuilniscontainers die makkelijk open kunnen worden gemaakt… rond onze bedrijven slingert vaak van alles rond wat aantrekkelijk is voor brandstichters. Maak het ze niet onnodig makkelijk en zorg ook dat de boel buiten goed opgeruimd is. Dat is ook nog eens prettig voor de uitstraling van uw bedrijf," sluit Van Pelt zijn adviezen af.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken