Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Faillissementen wereldwijd stijgen weer

3 mei 2016 - Voor het eerst sinds zes jaar stijgt het aantal faillissementen wereldwijd. In 2016 +twee procent en ook 2017 laat naar verwachting eenzelfde stijging zien. Dat concludeert de researchafdeling van Euler Hermes. De kredietverzekeraar waarschuwt voor een toenemende kans op een domino-effect: grote bedrijven die omvallen en daarbij een keten aan leveranciers meesleuren.

De belangrijkste risicogebieden vormen de Aziatische Pacific-landen (dertien procent meer faillissementen dan in 2015) en Latijns-Amerika (+ zeventien procent). Ook in de Verenigde Staten stijgt, na jaren van daling, het aantal faillissementen in 2016, namelijk met +drie procent. Vooral in de hoek van energie en grondstoffen vallen hier rake klappen.
 
Uitzondering
West-Europa vormt de enige uitzondering. In deze regio blijft het aantal bedrijven dat failliet gaat dalen: in 2015 gingen er dertien procent minder bedrijven failliet dan in 2014. Voor 2016 verwacht Euler Hermes een daling ten opzichte van 2015 met vijf procent en voor 2017 een verdere daling van 3 procent. De researchafdeling van Euler Hermes plaatst wel een kanttekening. Het aantal faillissementen in West-Europa ligt nog altijd hoger dan het niveau voor de financiële crisis.
 Volgens Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland, is het voor een exportland als Nederland oppassen geblazen. "Wereldwijd gezien is de trend duidelijk negatief. Omdat het bij ons relatief goed gaat, kunnen de risico's buiten West-Europa gemakkelijk worden onderschat. Bedrijven die zakendoen met opkomende landen zijn van nature al meer op hun hoede. Maar neem de VS. De algemene opinie is dat het de economie daar nog voor de wind gaat. Toch is een waarschuwing op zijn plaats. Ook in de VS is het tij omgeslagen en zien we de faillissementen toenemen."
 
Grote concerns
Opvallend volgens Toemen is het aantal grote concerns dat failliet gaat. "Kijken we naar bedrijven met een omzet hoger dan 100 miljoen euro, dan zijn er in deze categorie in 2014 wereldwijd 95 bedrijven failliet gegaan. In 2015 waren dat er 152. Deze trend zet door. Het gevaarlijke bij die grote faillissementen is dat er hele ketens aan leveranciers door geraakt worden. Dit domino-effect is een toenemend gevaar."
Waarom de daling van de faillissementen wereldwijd omslaat in een stijging, komt volgens Toemen door de groeivertraging van de economie. "De wereldhandel zal naar verwachting dit jaar dalen met twee procent. Volgens onze cijfers zal 70 procent van het mondiale BBP vertragen of in een recessie raken." Ook wijst Toemen op de kwakkelende olieprijs en de lage grondstofprijzen. "Kijk naar de staalsector in China. Die sector draait momenteel niet goed. Eind vorig jaar ging daar Sinosteel met een omzet van 26 miljard euro failliet. Dat heeft vergaande gevolgen, tot aan Nederland toe."
 
Europese sectoren
Kijken we naar de faillissementsontwikkeling binnen sectoren in West-Europa, dan valt vooral de bouw op.  Johan Geeroms, Senior Risk Manager bij Euler Hermes Nederland: "In het laatste kwartaal van 2015 bereikte het investeringsniveau in de bouw het hoogste niveau sinds begin 2011 met een reële investeringsstijging van twee procent (ten opzichte van een jaar daarvoor). Vooral de woningbouw in Nederland maakt een geweldige opleving door. De pijn zit nog steeds bij bedrijven met een aanzienlijke Infra-tak. Het aantal faillissementen in de bouw daalde in 2015 met zeventien procent. Daarmee is de bouw in West-Europa de best scorende sector. Ondanks deze substantiële verbetering, blijft de bouwsector een 'high sensitive sector'. De bouw nam in 2015 nog altijd twintig procent van het totaal aantal faillissementen in West-Europa voor zijn rekening." In de transportsector, die volop profiteert van de lagere olieprijs, daalden de faillissementen in 2015 met vijftien procent.
 
Nederland
In Nederland zal het aantal faillissementen in 2016 nog dalen met vijf procent. "Dat is precies gelijk aan het West-Europese gemiddelde. Wereldwijd horen we tot de top van daling in faillissementen." Opvallende sectoren in Nederland zijn volgens Geeroms de agrarische sector, de maakindustrie en de transportsector. "In de agrarische sector zijn de faillissementen in 2015 in Nederland met 22  procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Nog beter scoren de maakindustrie en de transportsector met dalingen van respectievelijk 39 en 34 procent."
 
Kans op non-betaling neemt toe
Ondanks de relatief positieve cijfers die West-Europa laat zien, moeten bedrijven volgens Risk-directeur Toemen rekening houden met een toenemende kans op non-betaling door handelspartners. "Je moet niet vergeten dat elf van de zeventien West-Europese landen nog steeds meer faillissementen melden dan in de periode voor 2008. Verder kun je ook niet alle economieën over één kam scheren. Spanje, Portugal, Italië en vooral ook Roemenië scoren goed. Daar daalt het aantal faillissementen met zo'n tien procent. Maar het omgekeerde is het geval met Bulgarije (+negen procent) en Turkije (+acht procent). Ook in Zwitserland en Griekenland neemt het aantal faillissementen toe. In het Verenigd Koninkrijk zagen we vorig jaar nog een forse daling van veertien procent, nu stijgt het aantal faillissementen er weer."
 
Top tien
In de top tien van de grootste West-Europese faillissementen van 2015 komt Nederland drie keer voor: Imtech staat op de tweede plaats, Macintosh op zes en V&D op negen.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.