Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 april 2016
 

Autobelasting belemmert groei zakelijk autodelen

 
 

Het OndernemersCollectief Duurzame Mobiliteit (OCDM) roept staatssecretaris Wiebes een fiscale uitzondering te maken op het privégebruik van zakelijke deelauto’s. Het privégebruik zou belast moeten worden op basis van het daadwerkelijk gebruik (in netto kilometers of tijd) en niet met het huidige, onaantrekkelijke hoge, vaste tarief.

Deze uitzondering draagt bij aan het streven naar 100.000 deelauto’s in 2018 zoals staat beschreven in de Green Deal van onder meer het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Op dit moment zijn er 17.000 deelauto’s, waarvan slechts 2.000 zakelijk.
 
Slimmer autogebruik
Monique Verhoef, specialist duurzame mobiliteit van OCDM: "Een auto staat gemiddeld 22 uur op een dag stil. Wil je auto’s slimmer en efficiënter gebruiken dan moeten we het gebruik van auto’s vergroten. Autodelen is dan de oplossing. Aansluitend zijn er een aantal aantrekkelijke gevolgen: autodelen zorgt voor minder auto’s, minder parkeerruimte, minder kosten en minder uitstoot. Verder gaan mensen bewuster met de auto om en wordt er vaak afgezien of afscheid genomen van een tweede auto."
 
Verschillende manieren van zakelijk autodelen
Bedrijven die duurzamer en vooral efficiënter met mobiliteit om willen gaan, kunnen op verschillende manieren zakelijk autodelen. Ten eerste kunnen auto’s van de zaak of leaseauto’s tussen collega’s worden gedeeld. Ten tweede kunnen auto’s worden gedeeld met andere werkgevers. Ten derde kunnen werknemers hun leaseauto, via peer-2-peerplatforms, aan andere particulieren verhuren. Tenslotte kunnen werkgevers een of meer poolauto’s beschikbaar maken voor zakelijke ritten. Soms kunnen werknemers de poolauto huren voor privégebruik in de avonden en weekenden. Monique Verhoef: "Met name die laatste variant is nu niet aantrekkelijk vanwege de verplicht hoge vaste tarieven die hiervoor gelden. Terwijl juist de combinatie van zakelijk en privé autodelen veel potentie heeft. De zakelijk autodeler gebruikt de auto vooral tijdens kantooruren, de privé autodeler in de avonduren en het weekend."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken